Jedno od njih čuva živote u bolnici, drugi na ulici. Oboje su na prvoj liniji borbe protiv korona virusa. On, u uniformi pripadnika policije Srbije, ona u belom mantilu. Ako na svetu postoji jedna slika koja je toliko jaka da pokaže požrtvovanost, bezrezervnost i rešenost, čitavih porodica koje obavljajući svoje poslove, rizikuju svoje zdravlje, onda je to ova iz Beograda.

Slika neimenovanog bračnog para iz Srbije, policajca i medicinske sestre zaposlene u Urgentnom centru Beograd, na najbolji način ilustruje koliko je prisutna čelična volja u svima onima koji svakodnevno izvršavaju svoje zadatke da bismo mi bili sigurni. Upravo je i to razlog zašto je ova fotografija podeljena u nekoliko stotina puta sa oficijalnog naloga MInistarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Naslov “Naši heroji” možda i nije bio potreban, jer kada vidite njihove spojene dlanove, između kojih se nalazi staklo, i pogled pun ljubavi i brige mlade medicinske sestre usmeren ka suprugu, reči su suvišne. Jer, zamislite da imate nekoga koga volite, a da tog nekoga morate da gledate kroz staklo i da komunicirate tako što pričate putem telefona, a nalazite se na samo nekoliko santimetara jedno od drugoga.

Bez mogućosti da se zagrlite i poljubite. Ne možete to, jer nekoliko hiljada života zavisi od vaše odluke da se sa voljenom osobom viđate onako kako je danas jedino bezbedno, kroz staklo, sa maskom i rukavicama. Bez fizičkog kontakta.

Ko zna koliko je sati ona provela na nogama pomažući pacijentima. Ko zna koliko je on sati patrolirao ulicama Beograda, čuvajući građane Srbije.

Oni jesu naši heroji. Poslednji stub odbrane, koji je odavno izašao iz rova i hrabro juriša u odbranu svoje zemlje i svakog građana u njoj u borbi protiv korona virusa.

Ako i dalje postoji neko ko sumnja u to da je korona virus opasan neka pogleda još jednom sliku. Takođe, ako ima još onih koju sumnjaju i ne vide smisao u “Aplauz u 8”. neka se i oni malo zagledaju u ovaj par superheroja.

Zbog ovakvih ljudi, prelepo je danas biti živ i svedočiti da neki heroji nemaju plašt, ni super moći, ali imaju hrabrost, srce i dušu. A to je već, velika stvar.

Ostanite kod kuće, sudeći prema ovoj fotografiji, u sigurnim smo rukama.

Reply
Share this

Blic online