Pica je jelo koje vole sve generacije. Nije ni čudo, kad znamo da se pica brzo i jednostavno pravi, brzo zasiti, može se napraviti na milion načina, a toliko je ukusna da malo ko ne može da odoli da ne uzme barem još jedno parče.

Na pitanje ko se prvi setio da napravi ovo tako jednostavno, a ukusno jelo, jako je teško dati odgovor. Prve varijante raznih vrsta hlebnog i drugog testa, premazanog uljem i biljnim začinima, pa potom ispečenog, nalazimo još u doba antike i to na svim meridijanima. Ipak, ono što danas smatramo picom nastalo je tek onda kada su pekari usavršili tajnu mešenja i otkrili pravi odnos brašna, vode i drugih sastojaka za savršeno testo.

Za širu popularnost ovog jela zaslužni su pica majstori iz Napulja. Najčuvenije su svakako pizza margarita, koja je ime dobila po kraljici Margariti Savojskoj, kao i legendarna napolitana, koja je pre nekoliko godina ušla na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Danas svaka država, svaki grad, svaka picerija, ali i svako domaćinstvo ima svoju verziju pice. Oko toga šta će se na nju staviti mogu se voditi kilometarske rasprave, ali oko jedne stvari su svi složni – tajna savršene pice je u testu.

Iskreni da budemo, nemamo svi ni vremena ni talenta da umesimo kvalitetno testo za picu, ali zato postoji neko ko je vrhunski majstor za podloge i to u našoj zemlji.

U pitanju je novosadska ILLI Company, u čijem asortimanu ćete pronaći nekoliko vrsta pizza podloga, od pšeničnog ili integralnog brašna.

ILLI proizvode možete kupiti u svim Univerexport i Trgopromet objektima, u prodavnicama Maxi Diskonta, Medius i TS Stork marketima, kao i u Cash and Carry hipermarketu u Beogradu.

Kad poželite da razveselite nekog ukusnim ručkom ili večerom najbolji izbor je ILLI podloga za pizzu. S obzirom na to da možete da odaberete klasičnu podlogu od pšeničnog brašna ili onu nešto zdraviju, od integralnih žitarica, dobijate slobodu da budete kreativni na svoj način.

Reply
Share this

Blic online