Zamrzavanje najvećeg ruskog jezera snimano je tokom perioda od 20 dana, a vreme je potom ubrzano i nastao je ovaj prelepi snimak.

Na videu, nastalom 10-30 januara 2020, vidi se kako se led polako formira preko površine Bajkalskog jezera dok se dan pretvara u noć a pahuljice počinju i prestaju da padaju.

Bajkalsko jezero, na jugu Sibira, najdublje je jezero u svetu kao i najveće slatkovodno. Obično je prekriveno ledom pet meseci u godini, a zamrzavanje počinje još u novembru na nekim delovima jezera.

Ove godine, međutim, Bajkalska jedinica za potragu i spasavanje pri ruskom Ministarstvu za vanredne situacije, saopštila je da je ledeni pokrivač tanji nego obično, posebno oko severnih i centralnih delova jezera, zbog velikih padavina. Sneg izoluje led od hladnog vazduha, pa se on zato formira sporije, preneo je RT.

Uprkos zaleđenim uslovima, vlasti kažu da nastavljaju sa godišnjim Festivalom međunarodnih zimskih igara “Zimnijada”. Bajkalsko jezero je jedno od najpopularnijih destinacija za odmor u zemlji. Rusi se svake godine sjate na Bajkal da uživaju u zimskim sportovima.

Reply
Share this

Blic online