Američki državni sekretar Majk Pompeo istakao je danas globalnu ulogu SAD i kritikovao Kinu i Rusiju uz poruku da će zapadni ideali i vrednosti preovladati.

Pompeo je u obraćanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da je srećan što su navodi o “smrti” transatlantskog saveza krajnje preterani.

– Zapad pobeđuje i mi pobeđujemo zajedno – rekao je on odgovarajući na jučerašnju indirektnu kritiku nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera da SAD odbijaju ideju o međunarodnoj zajednici.

– Ali, zemlje koje ne poštuju suverenitet još uvek nam, više od 30 godina od pada Berlinskog zida, prete – rekao je on, prenosi Rojters.

Pompeo je kazao da Rusija, Iran i Kina destabilizuju međunarodni sistem i da preko sajber aktivnosti pokušavaju da prošire uticaj.

– Huavej i druge kineske tehnološke kompanije su trajanski konj za kineske obaveštajne službe, ruske kampanje dezinformacija pokušavaju da okrenu naše građane jedne protiv drugih, a iranski sajber napadi štete kompjuterskim mrežama na Bliskom istoku – rekao je Pompeo.

Reply
Share this

Blic online