Svetski lideri se ove nedelje okupljaju na samitu G7 u Kornvolu. Pred njima su brojne teme, ali će sastancima dominirati samo nekoliko. Svakako će predstojeći susret Bajdena i Putina uvelikoj meri oblikovati samit, međutim veliki pritisak će biti i na domaćinu Britaniji.

Jedan od ključnih ciljeva američkog predsednika Džoa Bajdena je pokazivanje zapadne solidarnosti pred njegov predstojeći sastanak sa Vladimirom Putinom u Ženevi. Američki predsednik napisao je u Vašingtonu Postu da mu je cilj da „okupi svetske demokratije“ i izvrši veliko resetovanje spoljne politike nakon nepredvidljivosti njegovog prethodnika Donalda Trampa, koji je pokazao da nije posvećen NATO-u i koketirao je sa autokratama uključujući ruskog lidera.

Ministri spoljnih poslova G7, nakon sastanka prošlog meseca kako bi pripremili teren, rekli su da su “duboko zabrinuti” zbog “negativnog obrasca ruskog neodgovornog i destabilizujućeg ponašanja”. Po sletanju u Veliku Britaniju u sredu uveče, Bajden je rekao američkim trupama u vazduhoplovnoj bazi u Safolku: „Jasno ćemo objasniti da su se Sjedinjene Države vratile i da demokratije sveta stoje zajedno kako bi rešile najteže izazove i pitanja koja su najbitnija za našu budućnost“.

Ključni kritičari G7 često navode odsustvo Kine kao razlog zašto se smanjuje uticaj svetskog vrha.

Ipak, azijska supersila će biti glavna tema na dnevnom redu, što pokazuje i poziv Australiji, Južnoj Koreji i Indiji da prisustvuju samitu kao gosti. Doseg i uticaj Pekinga za njih je ključno pitanje.

Bajdenov plan je da ubedi evropske države da ozbiljnije shvate pretnju kineskog uticaja na demokratije, dok se kineske investicije u infrastrukturu i preduzeća slivaju u Evropu.

Boris Džonson, čiji je nedavni pregled odbrane i bezbednosti obećavao obnovljeni fokus na Indo-pacifički region takođe želi da pronađe načine saradnje sa drugim zemljama kako bi razblažio uticaj Pekinga.

Džonson je najavio da bi želeo da vidi ceo svet vakcinisan do kraja 2022. godine, ali je ponudio oskudne detalje o tome kako bi Velika Britanija želela da se to dogodi. Budući da je većina zemalja G7 na putu da u potpunosti vakciniše svoju odraslu populaciju, a sama Velika Britanija je obezbedila milione viška doza, svet traži od G7 detaljan, finansiran plan.

Više od 200 bivših svetskih lidera i ministara inostranih poslova, uključujući dva bivša premijera Velike Britanije, Gordona Brauna i Tonija Blera, pisali su liderima G7 ranije ove nedelje, pozivajući ih da se slože da pokriju dve trećine troškova proširenja vakcinacija od 46,6 milijardi funti za zemlje sa nižim primanjima. Dogovor da se to učini bio bi opipljivo nasleđe sa samita u Kornvolu.

U onome što su mnogi videli kao znak nade za povratak multilateralizma, ministri finansija G7 potpisali su prošle nedelje istorijski sporazum u Londonu, postavljajući temelje za oštriji globalni poreski režim. Novi sistem ima za cilj da omogući vladama da oporezuju najprofitabilnije firme gde god zarađuju, umesto da dozvoli multinacionalnim kompanijama da okreću jednu jurisdikciju protiv druge; i utvrđuje minimalnu stopu poreza od 15%.

Aktivisti kažu da je stopa od 15% preniska – Bajden je predložio 21%. Takođe postoje zabrinutosti oko toga kako bi rezultujući prihod bio podeljen između G7 i zemalja u razvoju i koliko bi vremena trebalo da se primeni. Britanski ministar finansija Riši Sunak, takođe navodno već traži izuzeće od novog režima za gradske firme. Ali lideri G7 će ipak verovatno pozdraviti sporazum kao početak nove ere saradnje.

Još od kada je bio ministar spoljnih poslova, Džonson je istakao važnost obrazovanja devojčica, rekavši da pomaže u rešavanju niza drugih razvojnih pitanja. To će biti prikazano i ovog vikenda, ali aktivisti za borbu protiv siromaštva optužuju premijera za licemerje, s obzirom na njegovu nedavnu kontroverznu odluku da se – privremeno, vlada insistira – odustane od cilja trošenja0,7% nacionalnog dohotka na pomoć.

Laburisti su rekli da bi voleli da Džonson ponovi svoju posvećenost cilju od 0,7% – ali čini se da je to vrlo malo verovatno. Umesto toga, Velika Britanija može da pritisne druge države da se obavežu da će pomoći u jačanju školovanja devojčica.

Diskusije o klimatskim vanrednim situacijama biće jednostavnije nego poslednjih godina iz jednog, vrlo jednostavnog razloga: nema Trampa. Jedno od Bajdenovih prvih dela kao predsednika bilo je ponovno pridruživanje pariskom klimatskom sporazumu, a Kornvolom neće dominirati gotovo nemoguća ranija zagonetka postizanja konkretnih rezultata bez otuđenja Trampove administracije.

„Lakše nego sa Trampom“ je, međutim, niska lestvica, i iako se klimatske akcije prikazuju kao jedan od centralnih pokreta ovog samita G7, opasnost je da sa dominatnim pitanjima poput kovida, vakcina i poreza na dobit, jedini ishod bude još više praznih reči u saopštenju na kraju samita.

Planirano je nekoliko protesta protiv klimatskih promena koji se podudaraju sa samitom, čiji je cilj da se zadrži fokus lidera na ovom gorućem svetskom problemu.

Bez obzira na to, za Džonsona je ulog relativno visok, iako uglavnom u srednjoročnom periodu. Ključni klimatski samit Cop26 održava se u Glazgovu u novembru, a premijer će želeti da stvori zamah ka tome. Zato će biti pod pritiskom da izađe sa nečim konkretnim ovog vikenda.

Džonson ne želi da se Bregzit pominje na samitu. U nedavnom intervjuu za magazin Atlantik britanski premijer je insistirao: „Isisali smo taj limun na suvo.“ Ali ministar za Bregzit, Lord Frost takođe će prisustvovati samitu, što je dokaz da će biti nemoguće izbeći tu temu.

U sredu je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven ponovio predsednikovu “duboku” zabrinutost zbog tinjajućeg spora oko primene Severnoirskog protokola, upozoravajući na rizike od narušavanja mirovnog procesa. Džonson će verovatno biti pod velikim pritiskom da učini ustupke, ali je dao punu podršku Frostu.

Reply
Share this

Blic online