Abubakar Šekau, jedan od najozloglašenijih lidera islamističkih militantnih grupa u svetu, navodno je umro prošlog meseca nakon što je detonirao eksplozivnu napravu dok su ga progonili borci Islamske države provincije Zapadna Afrika (ISVAP), a ova rivalska ekstremistička frakcija sada je potvrdila odgovornost za smrt lidera nigerijskog Boko Harama.

Kako je preneo “Gardijan”, ta grupa tvrdi da je sprovela ubistvo Šekaua po direktnim naređenjima novog lidera Islamske države Abua Ibrahima al Hašemija al Kurašija, hiljadama kilometara dalje na Bliskom istoku. Navodno su borci ISVAP-a upali u šumu Sambisa, strateški važno područje na severoistoku Nigerije u kojoj je bila smeštena Šekauova baza.

I BBC navodi da je jedan novinar blisko povezan sa bezbednosnim agencijama saopštio da je Šekau, koji je već više puta oglašavan mrtvim, izgubio život kada je ISVAP napao položaje Boko Harama u Sambisi.

Vođa nigerijske islamističke grupe Boko Haram Abubakar Šekau ubio se aktivirajući eksploziv, saopštio je ISVAP, dve nedelje nakon što je objavljeno da je mrtav.

Na audio snimku, koji je dostavljen poznatom lokalnom sajtu Humangleu koji ima jake veze među pobunjenicima i antiterorističkim agencijama, navodi se da se Šekau ubio tokom sukoba sa pripadnicima ISVAP-a tako što je aktivirao eksploziv.

-Šekau je radije izabrao poniženje na onom svetu nego na Zemlji. Ubio se aktiviravši eksploziv – saopštio je glas sličan onom vođe ISVAP-a Abua Musaba al Barnavija, na snimku za koji se ne zna kada je datiran.

Takođe se navodi da je Šekau napustio borbu, pobegao iz šume i sa nekoliko pristalica pet dana lutao šikarom. Nakon što su ga borci ISVAP-a locirali i pozvali na predaju, on je to odbio i ubio se.

-Šekau je bio neko ko je počinio nezamislivi terorizam. Koliko mnogo (života) je protraćio? Koliko ih je ubio? Koliko ih je terorisao? Ali Alah ga je ostavio na miru i produžio mu život. Kad je došlo vreme, Alah je poslao hrabre borce nakon primanja naređenja od vođe vernika – rekao je glas sa trake.

Smatra se da se većina Šekauovih pristalica ili rasula ili promenila grupu, najmanje jedna od više frakcija Boko Harama opire se autoritetu Al Barnavija. Šekau je koristio mlade žene i devojčice kao samoubilačke bombaše, a odgovoran je i za otmicu oko 300 učenica 2014. One su oslobođene u martu ove godine.

Pripadnici islamističke organizacije Boko Haram iz Nigerije preuzeli su prošlog decembra odgovornost i za otmicu nekoliko više od 330 dečaka iz srednje škole u Kankari u severnoj državi Katsina. Šekauova nepredvidljivost i sklonost ka najekstremnim i najnasilnim strategijama dovoljno objašnjavanju naređenje dato za njegovu eliminaciju, ukazuje “Gardijan”.

Dok Boko Haram nije komentarisao navode o smrti svog vođe, nigerijska vojska je saoštila da vodi istragu. “Gardijan” ukazuje da je smrt Šekaua dobra vest ali ujedno i sramota za nigerijske i međunarodne bezbednosne službe, koje su provele deceniju i potrošile gomilu sredstava goneći ga.

Njegova smrt označava ujedno i veliku promenu na planu 12-godišnje borbe Nigerije protiv džihadista, koji su do sada ubili preko 40.000 ljudi, dok je oko dva miliona ljudi izmešteno usled borbi. Činjenica da je operacija protiv Šekaua lansirana po direktnom naređenju rukovodstva Islamske države na Bliskom istoku ukazuje na i dalje prisutan globalni domašaj grupe preko njenih ogranaka ali i mogućnost dalje ekspanzije u Africi.

Poslednjih meseci su islamističke frakcije širom Sahela (granične zone između Sahare na severu kontinenta i Sudana na jugu) intenzivirale napade. Jedan od najkrvavijih odigrao se prošle nedelje u u Burkini Faso, gde je ubijeno skoro 140 ljudi. Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za taj napad.

Frakcija ISVAP odvojila se od Boko Harama 2016. usled ličnih, religioznih i strateških sporova. Kasnije ju je usvojilo vođstvo Islamske države u Iraku i Siriji kao svoj ogranak u području, nakon što se Šekau pokazao nemogućim za kontrolisanje.

-Al Barnaviju, koji se smatra relativno umerenim među ekstremističkim liderima u regionu, dodeljena je uloga vođe od “revizorske misije” koju je Islamska država poslala sa Bliskog istoka početkom ove godine – rekao je “Gardijanu” Vinsent Fuše, stručnjak za islamistički ekstremizam u Nigeriji iz Međunarodne krizne grupe.

Abubakar Šekau do sada je više puta proglašavan mrtvim. Smatra se da je njegova smrt prvi put objavljena 2009, ali se Šekau pojavio godinu dana kasnije.

Nigerijska vojska je u avgustu 2013. objavila da je Šekau fatalno ranjen nakon upada vojske u bazu Boko Harama u Sambsisi i da je umro negde između 25. jula-3. avgusta. Ubrzo se pojavio snimak u kojem je čovek koji je tvrdio da je Šekau izjavio da nije ubijen. I u avgustu 2016. je nigerijska vojska pobedonosno saopštila da je on “fatalno ranjen” u vazdušnom napadu u kojem je ujedno ubijeno oko 300 terorista.

Boko Haram nije reagovao na ove tvrdnje.

Kamerunska vojska je takođe tvrdila da je ubila Šekaua u septembru 2014, nakon čega je analitičar Rajan Kamings upitao: “Je li ovo njegova četvrta ili peta smrt? On umire češče od baterija ajfona”. Još jednom se nakon toga pojavio video, u oktobru iste godine, na kojem Šekau ismejava navode da je ubijen.

Predsednik Čada Idris Debi je u avgustu 2015. tvrdio da je Šekau zamenjen Mahamatom Daudom, ali nije precizirao šta mu se tačno dogodilo. Nekoliko dana kasnije pojavio se audio snimak u kojem Šekau, navodno, govori kako nije ni mrtav ni proteran sa mesta vođe grupe. Šekau je u junu 2017. objavio snimak u kojem je preuzeo odgovornost za otmicu nigerijskih policajki, kritikujući nigerijsku vladu zbog navoda je Boko Haram poražen, da bi u februaru 2020. preko videa zapretio ministru informisanja Isi Aliju Pantamiju.

Smrt Šekaua, bivšeg dečaka s ulice, ostavila je ISVAP bez rivala među ekstremističkim grupama u basenskom regionu jezera Čad.

Reply
Share this

Blic online