Konzorcijum 17 međunarodnih medija, među kojima su dnevni listovi kao što su francuski Le Mond, britanski Gardijan i američki Vašington post, objavio je u ponedeljak da je izraelska kompanija NSO Grup softverskim programom “Pegaz” špijunirala brojne svetske aktiviste, novinare i političare.

Istraga je obuhvatila 50.000 telefonskih brojeva koje je NSO odabrao od 2016. radi potencijalnog praćenja.

Među tim brojevima je najmanje 180 novinara, 600 političara, 85 boraca za ljudska prava i 65 direktora preduzeća, pokazuje analiza koju je proveo konzorcijum, a Vašington Post sada donosi nove detalje istrage.

Pišu kako je prisluškivano 14 šefova država i vlada, odnosno tri predsednika, deset premijera i kralj, prenosi “Jutarnji list”.

Niko od njih nije ponudio svoje ajfon ili android uređaje medijskim organizacijama koje su pomno pregledale popis telefonskih brojeva. To znači da forenzičko ispitivanje koje bi moglo da otkrije zarazu špijunskim softverom “Pegazom”, nije bilo moguće. Takođe, nije bilo moguće utvrditi da li je bilo koji klijent NSO-a pokušao da ugradi “Pegaz” u telefone tih šefova država – a još manje je li neko uspeo njihove lične mobilne telefone da pretvori u džepne špijune koji su sposobni da prate gotovo svaki pokret, komunikaciju i privatne odnose državnih vođa.

Vašington Post piše kako se na popisu nalaze tri aktivna predsednika; francuski Emanuel Makron, irački Barham Salih i južnoafrički Siril Ramafosa. Mete špijuna bila su i tri trenutna premijera; pakistanski Imran Kan, egipatski Mostafa Madbuli i marokanski Sad-Edine El Otmani.

Tu je i sedam bivših premijera za koje podaci pokazuju da su u vreme prisluškivanja još bili na svojim funkcijama; a popis uključuje bivšeg libanskog premijera Sada Haririja, ugandskog Ruhakanu Rugundu i Belgijca Šarla Mišela.

Na popisu je i marokanski kralj Mohamed VI.

Izvršni direktor NSO-a Šalev Hulio u intervjuu za Post rekao je kako njegova firma ima politiku zaštite od zloupotrebe.

– Tiče me se svaka optužba o zlopotrebi sistema. To krši poverenje naših kupaca. Verujem da moramo proveriti sve navode. A ako proverimo svaki navod, mogli bismo ustanoviti da je deo toga istinit. A ako utvrdimo da je istina, preduzećemo snažne mere – rekao je Hulio.

Koliko god špijuniranje nacionalnih vođa bilo uobičajeno, javne objave o tome često izazivaju kontroverzu.

NSO sada tvrdi kako nadgledaju kako se koristi njihov špijunski softver i onemogućuju pristup svakom klijentu koji ga zloupotrebi. Ali takođe napominju kako su njihovi klijenti, a ne sama firma, odgovorni za zlopotrebu softvera.

Međutim, forenzičko ispitivanje bezbednosne laboratorije Amnesti Internešenela koje je sprovedeno nad 67 pametnih telefona povezanih s brojevima s popisa, utvrdilo je da ih je u 37 prodro špijunski program Pegaz ili su uočeni pokušaji penetriranja tog softvera.

NSO – samo jedan od nekoliko glavnih igrača na ovom tržištu, kaže da kako na popisu klijenata imaju 60 vladinih agencija u 40 država. Iz kompanije tvrde da bi mete trebalo da budu teroristi i kriminalci, poput pedofila, narko-bosova i trgovaca ljudima. Firma kaže kako izričito zabranjuju špijuniranje građana koji poštuju zakon, uključujući i državne službenike koji obavljaju svoje uobičajene poslove.

Rekli su i kako najmanje tri imena koja su uključena u Postovu istragu, Emanuel Makron, kralj Mohamed VI i generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus nisu nikad bili mete.

Francuska istražuje vest da je telefon francuskog predsednika možda prisluškivan u ime Maroka. Makron je u međuvremenu pozvao je na sprovođenje serije istraga o špijunskom softveru “Pagaz”, rekao je danas stanici “TF1” premijer Žan Kastes.

Marokanska nadzorna agencija pokušala je da pristupi njegovim privatnim razgovorima 2019. godine, prema međunarodnoj istrazi koju je citirala Frans Info, a koja je učestvovala u projektu.

Vlada Maroka demantovala je izveštaje da su bezbednosne snage te zemlje možda koristile špijunski softver izraelske NSO Grupe, da prisluškuju mobilne telefone francuskog predsednika i drugih javnih ličnosti.

U saopštenju marokanska vlada kritikovala je međunarodni medijski konzorcijum koji istražuje navode o rasprostranjenoj upotrebi špijunskog softvera, prenosi agencija AP.

Marokanska vlada zapretila je i pokretanjem pravnog postupka.

Informatički stručnjak Marko Rakar komentarisao je na N1 televiziji informaciju o špijunaži putem Pegaza.

– To je veoma invazivan softver. Napada podjednako i Epl i Android uređaje iako su sad većinom na udaru bili uređaji Epla. Funkcioniše tako da dobijete zero klik poruku, poruka koja sama sebe izvršava bez uticaja korisnika – objasnio je Rakar.

On je rekao da sumnjivu poruku ne treba niti otvarati ili kliknuti neki link da bi nastala šteta.

– Nije poznata mogućnost odbrane. Ne znamo koje sve metode koristi za infiltraciju mobilnog telefona. On se po potrebi može deinstalirati i skroz ukloniti s telefona i onda se sam vratiti. Takav softver može da prati komunikaciju na bilo kojoj platformi, prati u prostoru koristeći geolokaciju, pa i da prisluškuje i kad se uređaj ne koristi. Pegaz preuzme kontrolu nad mobilnim uređajem i sve što je na njemu je predmet kopiranja – pojašnjava .

Izraelska kompanija tvrdi da ovaj softver ne može da kupi bilo ko i da nije dostupan svima, ali Rakar ističe kako dokazi ukazuju da bilo ko može da bude meta.

– Tako oni kažu, ali dokazi koje smo prikupili u proteklom periodu od 2016. do danas, ukazuju da doslovce bilo ko može biti meta. Na listi su političari, novinari, aktivisti, na popisu je nekoliko osoba povezanih s ubijenim Džamalom Kašogijem u Turskoj – kaže Rakar.

Na pitanje ima li tu i Hrvatske, Rakar je odgovorio potvrdno.

– Nažalost, ima. U Evropi je identifikovano pet zemalja u kojima se Pegaz koristi – Poljska, Letonija, Švajcarska, Mađarska i Hrvatska. Potvrđeno je da se deo infrastrukture nalazio skriven iza hrvatskih domena, a Pegaz kao aplikacija je gađala nositelje uređaja koji imaju hrvatske telefone. Ne znamo ko su ti ljudi, ali jedno od većih žarišta Pegaza u Evropi bila je Hrvatska. To su poznati i dokazani podaci – kaže Rakar i dodaje da se ne zna ko su bile mete.

– Ne samo da ne znamo ko su bile mete, nego ne znamo koja vlada je bila ta koja je ciljala hrvatske potencijalne državljane – rekao je on.

Hrvatska Sigurnosno obaveštajna agencija SOA je, u kontekstu Pegaza, izvestila da ne komentariše svoje sposobnosti te da nad pojedinim građanima može primeniti meru nadzora.

– Mislim da Hrvatska ima istoriju zloupotrebe obaveštajnog sistema protiv građana. Tako da, što god SOA kaže, ne osećam to lično ozbiljnim. Bilo bi zanimljivije da imamo adekvatni civilni sistem kontrole obaveštajnih službi koji nažalost ne funkcioniše, a što se tiče njihovih tehničkih mogućnosti, poznato je da su se naše vojne, policijske i obaveštajne strukture poslednjih godina intenzivno družile s izraelskim kolegama i ništa me ne bi čudilo. Nemoguće je to dokazati, ali imamo razloga da verujemo da je i Hrvatska korisnik ovakvog sistema – rekao je Rakar.

Dodaje kako je istragom utvrđeno da postoji 40-ak operatera Pegaza širom sveta. Jedan operater je najverovatnije jedna obaveštajna agencija u jednoj državi. Mađarska je uspela da detektuje brojeve telefona novinara i političara koji su bili meta.

Na kraju je dao nekoliko saveta kako prepoznati Pegaz.

Na primer, ako otkrijete “čudnovatu” poruku koja je označena kao pročitana, a vi je niste otvorili, to je razlog za uzbunu.

– Poruka može i da se ne primeti. Može biti isporučena kroz viralni video, u pdf dokumentu, e-mailu… Nažalost mogućnosti zloupotrebe su jako velike. Ako pronađete tragove Pegaza, promenite mobilni telefon – poručio je Rakar za N1.

Reply
Share this

Blic online