Avganistanska devojčica Amina postala je simbol otpora za Avganistan i njegov glavni grad Kabul jer je preživela pucnjavu kada je bila stara svega dva sata.

U maju ove godine, tri naoružana napadača upala su u bolnicu u Kabulu i sa ciljem krenuli pravo u porodilište.

Strašno krvoproliće 24 žena, dece i beba u bolnici nije zaobišlo malenu Aminu, koja je tada pogoćena tri puta u noge, dok je njena majka tragično nastradala.

Lekari koji je leče od samog početka najpre su se plašili za njen život, ali sada, pet meseci kasnije nadaju se da će jednog dana mala Amina da prohoda, piše BBC.

– Zaista sam srećan, video sam je pre možda mesec dana i napredak u njenom rastu je očigledan i njena noga je savršena – kaže Aminin doktor.

Amina je i jedinstveni slučaj bebe na svetu, koja je bila stara svega dva sata kada je upucana tri puta u noge i sada se, pet meseci kasnije uspešno oporavlja.

– Nadam se da će Amina biti još bolje i presrećan sam što su joj spašene noge – rekao je njen otac Rafiulaha.

Malena devojčica treće je dete Bibi Nazije i supruga Rafiulaha.

Trudna Bibi Nazia u bolnicu je došla s majkom, a Amina je rođena u 8 sati. Trebalo je to da bude dan za slavlje, ali u 10 sati je počeo suludi napad. Ljudi van bolničkog kompleksa čuli su eksplozije, oni koji su u bolnici imali porodice ili prijatelje odmah su pohitali unutra, među njima i Rafiulah.

– Trčao je na sve strane, ali nije mogao ništa, niko ga nije pustio unutra – ispričao je tada za BBC Hamidulah Hamidi, njegov rođak.

U trenutku napada u porodilištu je bilo 26 novopečenih i budućih majki, a njih 10 je uspelo da pobegne na sigurno, ostalih 16 nisu bili te sreće. Među njima su Bibi Nazia i Amina. Tri su majke ubijene u delu za porođaje, zajedno s njihovim nerođenim bebama.

Bibi Nazia stradala je zajedno s drugih osam majki, a malenoj Amini pucali su u noge. Njih petoro je ranjeno. U krvoproliću ubijena su i dva dečaka, kao i jedna babica.

VIDEO: Napetost u Avganistanu traje već decenijama

Reply
Share this

Blic online