Brazil je u petak sa registrovanih 330.890 osoba zaraženih korona virusom ‘nadvladao’ Rusiju, pa je zauzeo drugo mesto na svetu po ukupnom broju slučajeva, iza Amerike.

U Brazilu je u petak zabeležen 1.001 smrtni slučaj od korona virusa, čime se broj ukupno umrlih u toj zemlji povćao na 21.048, objavilo je brazilsko ministarstvo zdravstva.

Ipak, agencija Rojters navodi da je pravi broj i zaraženih i preminulih u Brazili verovatno veći jer je ta zemlja pojačala testiranja.

U Sao Paulu, najteže pogođenom gradu, snimci iz vazduha pokazali su redove otvorenih parcela na groblju Formosa, a takve slike i porast obolelih prate i sve učestalije oštre kritike na račun krajnje desnog predsednika Žaira Bolsonara zbog odgovora na pandemiju i nastavak devastacija u amazonskoj prašumi, što dodatno produbljuje političku krizu u Brazilu.

Otkad je počela epidemija, Bolsonaro je ‘izgubio’ dva ministra zdravlja, nakon što je vršio pritisak da promovišu ranu upotrebu lekova protiv malarije za lečenje kovid pacijenata.

Otišlo je i nekoliko visokih stručnjaka za javno zdravstvo, a mnogi su zamenjeni vojnicima, od kojih je general vojske Eduardo Pazuelo kao privremeni ministar zdravstva odobrio nove smernice za širu upotrebu tih lekova u blažim slučajevima.

Reply
Share this

Blic online