Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da slike iz Ankare, na kojima se vidi kako on sedi pored turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na sofi sa strane, odaju pogrešan utisak da je on bio neosetljiv na situaciju i da to nije bila njegova greška, već je u pitanju protokol.

On je na svom Fejsbuku tako reagovao na brojne kritike koje su stigle na njegov račun i dodao da je doživeo dupli stres – zbog utiska da je bio ravnodušan prema “protokolarnoj nespretnosti prema Ursuli” i zbog činjenice da je ta epizoda zasenila glavni geopolitički posao postignut u Ankari.

“Radi se o striktnom tumačenju protokolarnih pravila od strane turskih službi”, napisao je on i dodao da je to stvorilo uznemirujuću situaciju da izgleda da predsednica Evropske komisije ima drugačiji tretman, prenosi briselski Politiko.

Bivši predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je, komentarišući takozvani “Sofagejt”, da je i on ponekad bio degradiran pored predsednika Evropskog saveta, ali da je takav protokol.

Incident nazvan “Sofagejt” dogodio se prilikom susreta u Ankari predsednice EK Ursule fon der Lajen, predsednika Evropskog Saveta Šarla Mišela i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kada je Mišelu seo u fotelji pored Erdogana, a Fon der Lajen je ostala da stoji pre nego što joj je ponuđeno mesto na sofi sa strane.

Kako je Junker kazao briselskom portalu Politiko, i njemu su se slične stvari dešavale kada je kao predsednik EK putovao sa predsednikom Evropskog saveta, jer po protokolu “predsednik Saveta je broj jedan, a predsednik Komisije broj dva”.

“Dok sam putovao sa Donaldom Tuskom ili Hermanom Van Rompejem uvek sam poštovao protokol. Normalno imao sam mesto pored predsednika saveta, ali se ponekada dešavalo da sedim na sofi”, rekao je Junker.

Ipak, ističe on, Fon der Lajen bi trebalo da se drugačije tretira.

“Smatram da bi bilo bolje da ona sedi na istom nivou kao Mišel, ali sa tačke gledišta protokola, predsednik Saveta je broj jedan”, rekao je Junker.

Reply
Share this

Blic online