Širom Nemačke danas se obeležava 30 godina od pada Berlinskog zida koji je od 1961. godine simbolično delio zemlju na istočni i zapadni deo.

Centralna proslava priređena je u berlinskoj Bernauer ulici, svedoku okrutnosti podele na dva sistema, u kojoj se i danas nalaze ostaci zida, spomenik žrtvama koje su streljane prilikom bekstva iz jedne u drugu Nemačku, kao i Kapela pomirenja.

U ceremoniji su, pored nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Franka-Valtera Šajnmajera, učestvovali i lideri Višegradske četvorke – poljski predsenik Andžej Duda, češki predsednik Miloš Zeman, mađarski predsednik Janoš Ader i slovačka predsednica Zuzana Čaputova.

Kako je saopšteno, cilj je bio da se naglasi doprinos tih zemalja mirnor revoluciji u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj koja je dovela do sloma komunističkog režima.

Lideri pet zemalja položili su cveće na ostacima zida u znak sećanja na poginule na granici iumeđu dve Nemačke.

– Evropa mora da se založi za demokratiju i slobodu, za ljudska prava i toleranciju. Takve vrednosti se uvek moraju oživljavati i iznova braniti. Te slobode ne smemo uzimati zdravo za gotovo – rekla je Merkelova gostima manifestacije i okupljenim građanima ispred Kapele pomirenja. Šajnmajer je u svom obraćanju poručio da pad zida nije bio “kraj istorije”, jer se borba političkih sistema nastavlja i budućnost je neizvesnija nego ikada.

– Liberalna demokratija se iznova dovodi u pitanje – dodao je nemački predsednik.

Berlinski zid srušen je na današnji dan 1989. godine, 28 godina nakon što je podignut, kada se hiljade ljudi iz Istočne Nemačke okupilo oko njega zahtevajući od stražara da otvore kapije.

Kada je tokom noći zid srušen stotine zapadnih Berlinaca je dočekalo svoje istočne sugrađane. Te večeri se plesalo, a već sutradan je počelo njegovo pravo, fizičko rušenje.

Pad Berlinskog zida postao je simbol ujedinjenja Nemačke, pada komunističkog režima u istočnom delu zemlje, ali i u celom istočnom bloku. Zid je bio i simbol Hladnog rata, pa je njegovim nestankom srušena i “Gvozdena zavesa” između komunističkog istoka i demokratskog, kapitalističkog zapada.

Kako je izgledala današnja ceremonija obeležavanja tri decenije od pada Berlinskog zida možete pogledati u galeriji.

Posetioci ceremonije stavljali su cveće u pukotine između blokova na delovima zida koji se i danas nalaze u Bernauer ulici.

Lideri Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke su zajedno sa građanima i zvaničnicima Nemačke položili cveće na zid.

Centralnoj ceremoniji prisustvovao je veliki broj građana iz cele Nemačke, kao i učenika berlinskin srednjih i osnovnih škola.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i direktor Fondacije “Berlinski zid” Aksel Klausmejer zajedno su prošetali Bernauer ulicom.

Maerkelova je razgovarala sa posetiocima ceremonije.

A zastala je i da ispozira za selfi.

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer došao je na ceremoniju sa predsednikom Poljske Andžejem Dudaom.

Merkelova je zapalila sveću na memorijalnom spomeniku žrtvama Berlinskog zida.

Reply
Share this

Blic online