Severna Koreja ispalila je danas najmanje dve balističke rakete, saopštila je Južna Koreja nakon prvobitnih informacija da je Pjongjang testirao jedan projektil, treći put od početka godine.

Južnokorejska vojska navela je da je detektovala dve balističke rakete kratkog dometa, ispaljene istočno od provincije Pjongan, sa zapadne obale Severne Koreje nedaleko od granice sa Kinom.

Projektili su najverovatnije pali u more kod japanske eksluzivne ekonomske zone, prenela je televizija NHK pozivajući se na neimenovanog zvaničnika japanskog ministarstva odbrane, prenosi Rojters.

– Akcije Severne Koreje uključujući ponovno ispaljivanje balističkih raketa, predstavljaju pretnju za bezbednost naše države i regiona, i važno su pitanje za celokupnu međunarodnu bezbednost – rekao je zvaničnik japanske vlade Hirokazu Macuno na konferenciji za medije.

Dve rakete letele su oko 430 kilometara do maksimalne visine od 36 kilometara, navela je južnokorejska vojska i dodala da će pratiti razvoj situacije uz zadržanje vojne gotovosti.

U Seulu je tim povodom održana hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojem je izraženo “žaljenje” zbog najnovijeg raketnog testa Severne Koreje, saopšteno je iz predsedništva.

Ovo je treći test lansiranja balističkih projektila koji je sproveo Pjongjang od Nove godine.

Američka optužba za legitimno korišćenje prava na samoodbranu je očigledna provokacija, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje.

U saopštenju se upozorava na neodređenu “jaču i veću reakciju” ukoliko Sjedinjene Države zauzmu konfrontacioni stav, prenosi agencija Rojters.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uvela je prve sankcije zbog programa naoružavanja Severne Koreje, a nakon niza lansiranja raketa, uključujući dva od prošle nedelje.

Takođe je pozvala Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preduzme mere protiv nekoliko severnokorejskih pojedinaca koji su optuženi za kršenje rezolucija Saveta bezbednosti kojima se zabranjuje razvoj raketnog i nuklearnog oružja Severne Koreje.

Severna Koreja je saopštila da je nedavno lansiranje hipersonične rakete bilo zbog pojačanja njene strateške vojne snage.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da, iako Vašington možda govori o diplomatiji i dijalogu, njegove akcije pokazuju da je “još uvek zaokupljen svojom politikom izolacije i gušenja” Severne Koreje.

U sredu su SAD unilateralno uvele sankcije Pjongjangu zbog testiranja projektila, a takođe su šest državljana Severne Koreje, jedan Rus i ruska kompanija stavljeni na crnu listu, preneo je Rojters. Oni su optuženi da su iz Rusije i Kine nabavljali materijal za raketni program.

Reply
Share this

Blic online