Francuski predsednik Emanuel Makron je poručio juče da je nasilje nespojivo sa demokratijom i da će bez obzira na jučerašnji incident i dalje neposredno komunicirati sa građanima u javnosti.

Nakon što ga je u utorak prilikom posete jugoistočnom delu Francuske jedan građanin ošamario, Makron je izjavio kako razume nezadovljstvo građana, ali da je nasilje potpuno neprihvatljivo u demokratskoj državi.

– Razumem bes građana. Prihvatam činjenicu da postoji ljutnja koju građani moraju legitimno da izraze. Redovno sam u kontaktu s ljudima koji izražavaju bes i uznemirenost zbog određenih odluka, a uvek sam tu da to čujem i ponekad mogu da dam odgovore na pitanja, ali nekada i ne. Međutim, nasilje je potpuno neprihvatljivo, naročito u demokratiji – poručio je francuski predsednik, prenosi Gardijan.

On je dodao kako će uprkos incidentu i dalje rado razgovarati s građanima u javnosti.

– Nastaviću da idem svuda. Ne smemo ustuknuti pred nasiljem, a posebno nasiljem nad javnim službenicima. Ne treba da gubimo previše vremena na ovo – rekao je Makron.

Francuski predsednik, koji se nalazi na turneji kako bi osetio „puls zemlje nakon pandemije”, ošamaren je tokom šetnje u južnoj Francuskoj dok je pozdravljao građane.

Policija je nakon incidenta privela 28-godišnjeg Demijena Tarela koji je ošamario Makrona, a koji prema istražiteljima nije bio poznat policiji pre ovoga. Tom je prilikom uhapšen i njegov prijatelj koji je snimio ceo incident.

Optužba za napad na javnog zvaničnika u Francuskoj predviđa maksimalnu kaznu zatvora od tri godine i novčanu kaznu od 45.000 evra.

Reply
Share this

Blic online