Federalna služba bezbednosti (FSB) jedna je od najzatvorenijih ruskih vladinih agencija čiji je rad zaogrnut mitovima i glasinama. Ova tajnost izuzetno otežava svima izvan nje da steknu potpunu sliku o tome kako je služba organizovana i šta ona tačno radi.

Nakon višegodišnjeg iscrpnog istraživanja Dosijer Centar, istražna jedinica sa sedištem u Londonu sastavila je izveštaj o uticaju bezbednosne službe na politiku i ekonomiju Rusije. Legitimna strana aktivnosti FSB-a, na primer, borba protiv terorizma i neophodni opravdani spoljni obaveštajni zadaci, nisu predmet ovog izveštaja. U njemu se može pročitati daleko mračnija priča – kako je FSB transformisan iz državne organizacije zadužene za zaštitu javnosti u kvazi-kriminalno telo koje je preuzelo funkcije “druge vlade“ i poput hobotnice pustilo pipke u sve sfere javnog i privatnog života.

Danas je FSB zamenio čitav niz državnih institucija i nastavlja da vrši kontrolu svih oblasti života u Rusiji. Pored svojih direktnih dužnosti, obaveštajni službenici pomažu u rešavanju političkih i ekonomskih pitanja u interesu Putina, njegovog užeg kruga ili predsednikove administracije.

S obzirom na njegovu glavnu ulogu u upravljanju državom, FSB je prirodno postao mesto sukoba za moć i resurse. U demokratskom društvu politički sukobi se odigravaju u partijskom sistemu, zakonodavnom ogranku i lobi-grupama, dok se finansijski sporovi rešavaju putem pravosudnog sistema. U savremenoj Rusiji, ovi sukobi se manifestuju kao borba za uticaj na i unutar FSB. Svaka bitna finansijka ili poslovna grupa ima predstavnike unutar FSB-a, baš kao što služba može imati predstavnike u zakonodavnom telu, vladi ili sudovima.

Prioritet FSB-a ostaju ljudi iz Putinovog uskog kruga koji održavaju svoje klanove unutar službe. Uz njegovo odobrenje, agenti FSB-a mogu da ciljaju lidere različitih vladinih službi ili velikih preduzeća služeći se širokim spektrom metoda – od podmetanja dokaza do nameštanja susreta sa namerom da izazovu željeni zločin. Ponekad predstavnici specijalnih službi zatraže saglasnost nakon što već pokrenu operaciju, kao u slučaju Denisa Sugrobova, koji je vodio antikorupcijsku jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova. Sugrobovljev tim bio je na meti FSB-a i na kraju je on osuđen 2017. godine za organizovani kriminal i zloupotrebu položaja. U takvim slučajevima ishod zavisi od toga koja od zaraćenih strana prva stigne do predsednika sa svojom verzijom priče.

Ovakav sistem čini Putina ultimativnim “sudijom”, ali mu ne dozvoljava da stvari vidi objektivno. Da bi otklonio taj nedostatak, pokušao je da razvije neku vrstu kontrole ravnoteže unutar specijalne službe, podstičući rivalstvo klanova u FSB-u i ne dozvoljavajući nijednoj određenoj grupi da stekne previše moći. Na primer, ravnoteža za bivšeg šefa Šeste službe FSB-a Olega Feoktistova, koga smatraju čovekom moćnog Igora Sečina, bio je Sergej Кorolev, koji je ranije vodio Odeljenje unutrašnje bezbednosti FSB-a i pripada drugom klanu.

FSB je Putinovo omiljeno oružje među ruskim organima za sprovođenje zakona i bezbednosti. Objašnjenje za to je vrlo jednostavno. FSB se uklapa u centralizovani sistem koji Putin gradi već dve decenije, dok ostale državne službe, bez obzira da li su u sferi bezbednosti ili ne, u takvom poretku gube svoj uticaj. Do danas su se sukobi sa drugim državnim institucijama tipično rešavali u korist FSB-a.

Jednu za drugom, FSB je nadmašio i često apsorbovao druge bezbednosne agencije, od podrivanja Viktora Čerkesova, prvog šefa Državnog odbora za kontrolu droga, 2007. godine, do sticanja operativne kontrole nad Carinskom službom i Saveznom službom zaštite. Ali FSB je svoju punu prevlast uspostavio tek nedavno. Početkom 2010. godine, Tužilaštvo je uspelo efikasno da se suprotstavi specijalnoj službi i zaštiti svoje zaposlene od krivičnog gonjenja kada su tužioci na teritoriji Moskve ilegalno radili sa kazinima, ali to je bio poslednji put da je neko državno telo pobedilo u sporu sa FSB-om.

Od 2015. do 2017. godine, FSB se ponašao kao Putinov izvršitelj. Tada je Odeljenje za unutrašnju bezbednost Šeste službe (USB) u krivičnim slučajevima pritvorilo trojicu regionalnih guvernera. Mnogi politički komentatori spekulisali su da je FSB delovao samostalno, ali činjenice sugerišu da je Putin vukao konce. Hapšenja guvernera dogodila su se posle nakoliko meseci pažljivih priprema, a naređenja su dolazila odozgo.

FSB je alat koji Putin koristi za preraspodelu lokalnih ekonomskih resursa favorizovanim klanovima i obezbeđivanje političke lojalnosti regionalnih zvaničnika. Budući da ekonomija Rusije zavisi od odnosa sa zapadnim zemljama, Putin se poklanja demokratiji, ali čistke u sovjetskom stilu ustupile su mesto pažljivo odabranim operacijama koje smiruju ućutkuju “neistomišljenike“ i regionalne elite. Paralelno sa tim, pod maskom borbe protiv korupcije, dolazi do preraspodele bogatstva i resursa van vidokruga javnosti, a u korist onih koji su bliski Кremlju i FSB-u.

Danas Putin pokušava da učvrsti svoju kontrolu nad FSB-om i izvan nadzora koji vrši preko svoje administracije i Saveta bezbednosti. Nastoji da uspostavi redovnu komunikaciju ne samo sa direktorom agencije Aleksandrom Bortnikovom, već i sa šefovima direkcija i odeljenja. Pritom izaziva konkurenciju i tenzije između formalnog rukovodstva službe i potčinjenih koji imaju koristi od direktnog kontakta sa predsednikom.

U suštini, Putin je i glavni lider FSB-a i njegov najbitniji klijent. On je apsolutno dominantna strana u tom dvosmernom odnosu. Međutim, pošto je FSB potisnuo druge bezbednosne agencije, predsednik sve više zavisi od informacija i saveta specijalne službe kako bi formirao svoje mišljenje.

Ishod korporativnih sukoba sve više zavisi od toga ko je podneo prvi izveštaj vlastima, što je dovelo do brzog podrivanja vladavine zakona u ruskom sistemu. To je osnovna razlika između Putinove Rusije i staljinističkog sistema lične moći. Staljin se oslanjao i na partiju i na agencije državne bezbednosti, koje je držao strogo odvojene, dok se Putin oslanja isključivo na FSB.

Generalno, FSB je preuzeo kontrolu nad celim aparatom za sprovođenje zakona. Toliko je temeljno eliminisao ili uspostavio primat nad konkurentskim bezbednosnim institucijama da je jedini koji još i nadzor nad FSB-om samo predsednik lično.

Nova uloga FSB-a dovela je do unutrašnje kontradikcije između njegovih formalnih i neformalnih struktura. Formalna struktura službe i njena kruta hijerarhija odgovaraju njenim deklariranim ustavnim funkcijama. Paralelno sa tim, FSB takođe funkcioniše kao centar za neformalno odlučivanje i sprovođenje.

Prilagođavajući se novim odgovornostima i ovlašćenjima koja je preuzela od drugih organa, služba se organizaciono promenila i počela da liči na kolekciju interesnih grupa nezavisnih od formalne hijerarhije. Na primer, Sergej Кorolev, direktor Službe za ekonomsku sigurnost FSB-a i Ivan Tkačev, šef Odeljenja К te službe, koja nadgleda banke i druge finansijske institucije, bili su u sukobu jer pripadaju različitim “klanovima”. Ponekad agenti deluju u u skladu sa njihovim formalnim stavovima, a ponekad i u skladu sa njihovim neformalnim vezama, što stvara konfuziju. Lideri ovih neformalnih grupa mogu da imaju uporediv ili čak veći uticaj od onog koji imaju formalni lideri FSB-a.

Odnosi među uticajnim grupama u FSB-u i njihovim klijentima – korumpiranim biznismenima, kriminalcima i političkim ličnostima – su fluidni, a uloge nadređenih i podređenih se neprestano menjaju kako bi se prilagodile situaciji. Interesne grupe ponekad promovišu određene odluke u interesu svoje klijentele, a ponekad rade na unapređivanju sopstvenih interesa. U ekstremnim slučajevima, ove grupe mogu čak i da okrenu leđa svojim klijentima.

Samo klijenti koji imaju direktan pristup predsedniku ostaju privilegovani, ali čak ni to ponekad nije dovoljan štit. Nedavni primer je slučaj bivšeg ministra odbrane Anatolija Serđukova, koji je smenjen u okviru čistki povezanih sa šemom pronevere u ministarstvu odbrane, uprkos tome što protiv njega nije bilo optužbi za proneveru.

Reply
Share this

Blic online