Lideri samita G7 pozvaće na novu, transparentnu istragu Svetske zdravstvene organizacije o poreklu korona virusa, kaže se u nacrtu saopštenja za sastanak koje je procurilo u javnost.

Poziv je inicirala administracija Džoa Bajdena i prati odluku američkog predsednika da proširi američku istragu o poreklu pandemije, pri čemu jedna obaveštajna agencija naginje teoriji da je pobegla iz laboratorije u Vuhanu. Široki konsenzus naučnih stručnjaka ostaje da je najverovatnije objašnjenje da je kovid-19 prirodnim slučajem skočio na ljude sa životinjskog domaćina. Istraga SZO na terenu ranije ove godine zaključila je da je „krajnje malo verovatno“ da je pandemija započela u laboratoriji.

Prema Blumberg Njuzu, koji je imao uvid u nacrt saopštenja, G7 će se takođe obavezati da isporuči milijardu dodatnih doza vakcine protiv kovid-19 tokom sledeće godine kako bi ubrzao globalnu zaštitu od bolesti.

U saopštenju se tvrdi da će nova obaveza dramatično povećati broj ljudi u svetu u razvoju kojima će biti ponuđena vakcina.

Uoči dolaska na samit, Bajden je rekao da će se SAD obavezati da će kupiti 500 miliona doza vakcine za distribuciju zemljama u razvoju. Saopštenje, koje se često objavljuje uoči samita G7, trebalo bi da bude završeno u nedelju nakon trodnevnog sastanka u Kornvolu. Na samitu 2020. u Francuskoj lideri su odustali od objavljivanja onoga na šta su se obavezali nakon što je Donald Tramp odbio da potpiše pismo.

Prema izveštaju Blumberga, ovogodišnje saopštenje sadržaće zakletvu za borbu protiv prisilnog rada u globalnim lancima snabdevanja, naročito tamo gde se zloupotrebljava rad manjina.

U jasnom kontraudarcu Kini, obaveza će primorati lidere EU, SAD, Kanade, Japana i Velike Britanije da preduzmu mere protiv Pekinga nakon zlostavljanja ujgurskih muslimana u Sinđijangu.

Ako EU i SAD usaglase stavove u odnosu na Kinu, to će dati vetar u leđa Bajdenovoj administraciji koja traži saveznike koji bi ih podržali protiv Pekinga, ali i naglašava da ne žele da primoravaju nikoga na biranje strana.

EU je do sad pokušavala da balansira između Kine i SAD, ne želeći da pogorša odnos ni sa jednom od dve sile.

Uključiće obećanje da će se ukinuti nepotrebna trgovinska ograničenja na izvoz vakcina, zajedno sa obavezama da se pređe na vozila sa nultim emisijama ugljenika i obećanje novih sredstava za suzbijanje klimatskih vanrednih situacija, istovremeno naglašavajući potrebu da se osigura dugoročna održivost javnih finansija nakon što se oporavak od korone čvrsto uspostavi.

U komuninikeu je navedeno i da će se od Rusije tražiti da se suoči sa hakerskim grupama koje sprovode takozvane rensomver napade i koriste virtuelne valute za pranje novca od otkupnina i vrše druge sajber-zločine.

Reply
Share this

Blic online