Filip Zavadlav osiđen je danas na 40 godina zatvora zbog ubistva tri sosbe u Splitu u januaru prošle godine.

Presuda protiv koje se može podneti žalba izrečena je danas na Županijskom sudu u Splitu. Zavadlav (26) je za svako od ubistva koje je počinio dobio po 15 godina zatvora. Objedinjena je kazna zatvora u trajanju od 40 godina.

Državno tužilaštvo tražilo je da se zbog trostrukog ubistva osudi na 50 godina zatvora. Advokat optuženog Branko Šerić ranije je kazao kako ne zna da je toliko visoka kazna ikad do sad izrečena “neuračunljivoj osobi”. Odbrana je Zavadlava pokušala da predstavi kao “neuračunljivu osobu” kako bi smanjila kaznu. Šerić je već najavio da će se žaliti na presudu.

Podsetimo, Filip Zavadlav je 11. januara 2020. iz automatske puške u centru Splita sa 36 metaka ubio trojicu mladića koji su se nalazili na dva motora. Tom prilikom su na mestu ubijeni Marino Boban (25) i Marin Paić Ožić (25), dok je Jurica Torlak (38) nešto kasnije preminuo u splitskoj bolnici.

Navodni povod tog nezapamćenog trostrukog ubistva na splitskim ulicama bila je osveta zbog iznuda, pretnji i fizičkih napada na njegovog mlađeg brata Stanislava, ali i na njega lično.

Zavadlav se nakon krvoprolića predao splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon ubistava. Uhapšen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a pre toga je u obližnji kontejner odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

Suđenje Zavadlav u počelo je u avgustu prošle godine i trajalo je uz jake mere obezbeđenja. Za pripremno ročište je osiguranje bilo i na krovu suda, a Zavadlav je na neka ročišta dolazio sa pancirom na sebi.

Ubijeni Ožić Paić bio je omiljen među najzagriženijim navijačima Hajduka, koji su uvereni da nije imao ništa sa drogom, već da je nastradao kao kolateralna žrtva, zbog čega je Zavadlav bio pod posebnom policijskom prismotrom.

Zavadlav u početku noije hteo da se izjašnjava o krivici, ali je prošle nedelje na poslednjem ročištu sve porekao.

– Ja nisam kriv, tražim da me oslobodite optužbe i da me nominuju za Nobelovu nagradu za mir. Što se tiče ovog psihijatrijskog veštačenja koje je sprovedeno, ja se s tim ne slažem. Ukoliko moja krivica leži u tome što sam ja živ, onda sam kriv sto posto, dajte mi 50 godina – rekao je Zavadlav.

Reply
Share this

Blic online