Dva kanadera koja su gasila požar u mestu Diklo-Kožino u Zadarskoj županiji, i jedan helikopter u mestu Radošić u Splitsko-dalmatinskoj županiji, uspeli su da vatru stave pod kontrolu, saopštilo je Ministarstvo obrane u Hrvatskoj.

Dva kanadera iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga angažovani su u sredu, 21. jula, u poslepodnevnim satima na požarištu Diklo-Kožino u Zadarskoj županiji.

Zamenik komadanta JVP-a Zadar Boris Jović rekao je za Zadarski.hr da je na požarištu ostalo još samo jedno vozilo, s trojicom vatrogasaca.

– Ostaće još nekoliko sati kako bismo se uverili da je sve pod kontrolom. Proveravaju središte i rubove požarišta te paze na vetar kako ništa ne bi ponovo buknulo – istakao je Jović.

Na sanaciji zgarišta u mestu Radošić u Splitsko-dalmatinskom okrugu angažovan je jedan helikopter Mi-8.

Takođe, u toku je i izviđanje protupožarnim avionom Air Tractor AT-802 na ruti Zadar – Mljet.

Od početka druge faze protvpožarne sezone, od 21. juna do 21. jula 2021., vazdušne snage PP NOS-a OS RH učestvovale su u gašenju 27 požara, i to 11 u Šibensko-kninskoj županiji, osam u Splitsko-dalmatinskom okrugu, šest u Zadarskom okrugu te po jednog u Primorsko-goranskom i Dubrovačko-neretvanskom okrugu.

Takođe, izvršena su 22 protvpožarna izviđanja protvpožarnim avionima u okruzima priobalja.

Reply
Share this

Blic online