Američki milijarder Džef Bezos juče je odleteo u svemir, i vratio se nazad uprkos peticijama, zajedno sa još troje putnika – svojim bratom Markom, srednjoškolcem Oliverom Dimenom i 82-godišnjom Voli Fank.

Prema “Blu oridžinu”, vrhunac visine koju je dostigla raketa bio je 107,05 kilometara, čime je Bezosov “Nju Šepard” premašio granicu svemira, takozvanu Karmanovu liniju koja je na oko 100 kilometara. Posada je tada dobila priliku da provede nekoliko minuta u bestežinskom stanju i posmatra Zemlju sa visine, a “najveći prozori ikad u svemiru” to su im i omogućili.

Baš kao i Ričard Brenson i njegovi putnici koji su devet dana ranije obavili slično putovanje sa brodom “Virdžin galaktika”, Bezos i njegovi putnici odvezali su se i prevrtali u vazduhu. Kako se vidi na snimku iz unutrašnjosti kapsule objavljenog nakon leta, osnivač “Amazona” – koji je ovu kompaniju napustio kako bi se posvetio “Blu oridžinu” i svemirskom turizmu – sa posadom divio nedostatku sile gravitacije kad su dosegli visinu od preko 107 km.

– Vau – čuje se kako neko zadivljeno govori dok su se odvezivali sa svojih sedišta.

– Ovo je neverovatno – dodao je drugi putnik gledajući kroz prozor.

– Da li je ovo sve što ste mislili da će biti? – upitao je Bezos Voli Fank, ikonu avijacije koja je šezdesetih obučavana za astronauta ali im se kao žena tada nije mogla priključiti.

– Fantastično je! – odgovorila je ona.

Fankova je radosno poljubila Bezosa u obraz.

– Možeš li da pomeriš ruku malo? –pita u jednom trenutku Bezos.

Potom se čuje kako se Fankova smeje i kaže: “Sviđa mi se ovo!”

Na snimku se vidi kako posada izvodi salto u vazduhu i igraju se hvatanja ping-pong loptice koja se sporo kretala kroz vazduh.

– Ko želi “Skitl” (bombone)? – upitao je Bezos ostale, a onda “lansirao” jedan u usta Olivera u obrnutom položaju.

Posada je ovo pozdravila, a Bezos je potom dodao kesicu tinejdžeru.

– Baci i ti meni jedan – rekao je.

Jedan je uhvatio, drugi propustio.

– OK je – rekao je.

Potom su se još malo prevrtali u vazduhu.

Rojters navodi da je let 57-godišnjeg milijardera do ivice svemira trajao 10 minuta i 20 sekundi, a kapsula sa putnicima vratila se na Zemlju uz pomoć padobrana. Bezos je iz kapsule izašao sa kaubojskim šeširom na glavi i rekao da mu je ovo bio “najbolji dan ikad”.

Kasnije je još dodao da ga je iskustvo podsetilo na to koliko je Zemlja “sićušna”.

– Atmosfera je ogromna. Ali kad dođete gore, vidite da je sićušna, mala krhka stvar – rekao je.

– To je veoma duboko. Jedna je stvar to priznati intelektualno. Druga je zaista videti svojim očima kako je krhko i to je bilo neverovatno – nastavio je.

Ovo je bio prvi komercijalni let Bezosove svemirske kompanije “Blu oridžin”. “Njujork post” navodi da kompanija planira da lansira još dva takva leta sa turistima ove godine.

Reply
Share this

Blic online