Ponašanje američkog predsednika Donalda Trampa nakon što je oslobođen u procesu impičmenta šokiralo je Vašington, a državni tužilac Vilijam Bar iskrsao je kao ključni saveznik predsednikovih napora za osvetu protiv zvaničnika koji su pokrenuli istragu, piše “Politiko”.

U utorak su se četvorica tužioca povukla sa slučaja u koji je bio umešan predsednikov dugogodišnji prijatelj Rožder Stoun, nakon što su stariji zvaničnici administracije oborili njihovu preporuku o kazni, a pravni stručnjaci sumnjaju da je na to uticalo Trampovo nezadovoljstvo odlukom tužioca. Danas je američki savezni sudija odbacio Trampov zahtev da se Stounu ponovo sudi.

Tramp je juče odbio da kaže da li razmišlja o pomilovanju Stouna koji je prošle godine proglašen krivim za laganje Kongresa, opstrukciju i zloupotrebu svedoka. Stounu će kazna biti izrečena sledeće nedelje, a tužilac traži kaznu od sedam do devet godina zatvora. On je negirao sve optužbe, navodeći da je postupak protiv njega politički motivisan.

– Sa Vilijamom Barom, u neverovatnom broju slučajeva… možete biti skoro 100 odsto sigurni da se dešava nešto nepravilno – kaže za “Politiko” Donald Ajer, bivši zamenik državnog tužioca u administraciji Džordža Buša starijeg.

Tramp je samo dodatno potpirio takve sumnje kad je u sredu čestitao Baru na intervenciji u Stounovom slučaju, a tužioce nekoliko sati kasnije nazvao “Malerovim ljudima” koji su Stouna “veoma loše” tretirali. Robert Maler je bio specijalni savetnik u istrazi uplitanja Rusije u američke predsedničke izbore 2016.

POST-VOTERGEJT MODEL

Tramp je rekao da nije razgovarao sa Barom o tome, ali je Ajer ukazao da je očigledna intervencija državnog tužioca “stvarno šokantna” jer je Bar “sada ušao u područje kriminalne sankcije, što je oblast u kojoj je više od bilo koje druge važno da ponašanje Ministarstva pravde bude iznad prigovora i van sumnje”.

Mnogi Trampovi kritičari smatraju da je ova epizoda do sada najalarmantnija u nizu Trampovih mera nakon okončanja procesa impičmenta. Prošle nedelje Tramp je otpustio dva zvaničnika koja su bila ključni svedoci u impičmentu, potpukovnika Aleksandra Vindmana i ambasadora u Evropskoj uniji Gordona Sondlanda.

Veterani Ministarstva pravde smatraju da je Barova intervencija u slučaju od ličnog interesa za Trampa dovela u rizik reputaciju čitave institucije i poslala uznemirujući signal stotinama pravnika u Ministarstvu koji se sada možda plaše da će bili koji posao vezan za predsednikove saveznike biti predmet političkog uplitanja. To bi takođe, kako ocenjuje “Politiko” poništilo decenije napora nakon afere Votergejt da se predsednik odvoji od pravosuđa.

– Imam zabrinutosti vezane za nezavisnost te kancelarije po određenim pitanjima i, do određene granice, njene kredibilnosti, posebno kod sudija – kaže Čaning Filips, bivši tužilac distrikta Kolumbija.

Tramp je takođe povukao imenovanje bivše državne tužiteljke Džesi Liu na funkciju u Ministarstvu finansija, kao što je ministar finansija Stiven Mnučin potvrdio tokom saslušanja u sredu, ali nije izneo razloge toga. “Politiko” navodi da je Liu nadgledala krivično gonjenje Stouna, Trampovog bivšeg nacionalnog bezbednosnog savetnika Majkla Flina i bivšeg predsednika njegove kampanje Pola Manaforta.

BEZ PRESEDANA

Iz Ministarstva pravde se još nisu oglasili sa zvaničnim komentarom, ali su bivši zvaničnici institucije i pravni stručnjaci složni u tome da je slučaj Stouna bez presedana.

– Nisam video ništa ovako dramatično – kaže Meri Mekord, bivša v.d. pomoćnica državnog tužioca za nacionalnu bezbednost.

– Nikad nisam video ništa slično ovom – izjavio je Edvard Mekmahon, bivši zvaničnik Ministarstva.

Trampov potez razbesneo je čak i neke republikance, koji kažu da se ovo pretvara u zahtev za favorizovani tretman predsednikovih saveznika.

– Desetine hiljada ljudi su u zatvoru osuđeni na veoma stroge kazne. Pitanje je da li ćete biti tretirani drugačije od ove armije strogo kažnjenih samo zato što ste predsednikov prijatelj? – upitao je Čarls Frid, zvaničnik Ministarstva iz vremena administracije Ronalda Regana, dodajući da je to pitanje “odgovor po sebi”.

Tramp je u utorak rekao da ima “apsolutno pravo” da interveniše u Stounovom slučaju, iako je porekao da je to uradio, a njegovi saveznici su upozorili da je post-Votergejt model jasnih granica između predsednika i Ministarstva pravde samo prihvaćena norma a ne pravni imperativ.

Reply
Share this

Blic online