Crna Gora je na prvom mestu u Evropi po broju obolelih od početka pandemije kovida-19 na 100.000 stanovnika, pišu Vijesti.

Kako se navodi, prema podacima evropskih statističkih centara, među prvih 10 od 45 evropskih zemalja sa najviše zaraženih nema ni jedne druge države iz regiona.

Prema podacima objavljenim 16. oktobra, Crna Gora ima 2.385,15 registrovanih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika, na drugom mestu je Jermenija, a na trećem Španija.

Severna Makedonija je po broju do sada inficiranih na 100.000 stanovnika na 11. mestu, a Bosna i Hercegovina na 14. Kosovo je, prema istim kriterijumima, na 17, Albanija na 27, a Hrvatska na 28. mestu. Sledi Slovenija, koja je mesto iza Hrvatske, dok je Srbija na 30. poziciji sa 509,12 inficiranih na 100.000 stanovnika.

Kada je reč o stopi oboljevanja u poslednjih sedam dana, najveći broj inficiranih na 100.000 stanovnika zabeležen je u Andori, pa u Češkoj, zatim Belgiji i Holandiji, dok je Crna Gora na petom mestu.

U Crnoj Gori je tokom prvog talasa korona virusa, koji je propraćen strogim merama Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT), zabeleženo 324 slučajeva kovida. Tokom drugog talasa, koji traje od juna, dešavalo se da u jednom danu bude registrovano više inficiranih nego tokom čitavog prvog talasa koji je trajao oko dva i po meseca.

Od sutra će u Budvi, Cetinju, Kolašinu, Ulcinju i na Žabljaku biti primenjivane pooštrene protivepidemijske mere – zabrana rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani osim za goste hotela) i zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Kako je navedeno, u tim opštinama je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i stopa oboljevanja veća je od 800 na 100.000 stanovnika.

Time te opštine automatski prelaze u grupu tri opština, u kojima će se od ponedeljka i u narednih 14 dana primenjivati pooštrene protivepidemijske mere.

“Trenutno nema opština u kojima je stopa oboljevanja preko 1200 na 100.000 stanovnika niti je za očekivati da se neka od opština nađe u toj kategoriji koja bi podrazumevala i zabranu kretanja u periodu od 22. do 05 sati”, navedeno je u saopštenju.

VIDEO: Urnebesna crnogorska reklama protiv korone

Reply
Share this

Blic online