Moskva predlaže da se uskoro održi sastanak Kvarteta za Bliski istok na nivou specijalnih izaslanika, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je u saopštenju objavljenom na internet stranici Ministarstva navela da je za pronažalenje konačnog i poštenog rešenja za Bliski istok neophodan timski rad globalne zajednice.

“U tom kontekstu, naglašavamo da ne postoji alternativa omogućavanju direktnih pregovora Izraelaca i Palestinaca pod okriljem globalne zajednice”, istakla je Zaharova.

Zaharova je naglasila da “sporazum veka” koji su predstavile SAD ne može biti osnova za palestinsko-izraelsko rešenje, jer ignoriše glavne elemente opštepriznatog međunarodnog pravnog okvira za rešenje na Bliskom istoku, formalizovane u rezolucijama Saveta bezbednosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kao i u Arapskoj mirovnoj inicijativi, javio je TASS.

Portparol ruskog Ministarstva dodala je da nerešeni palestinski problem ostaje jedan od ključnih faktora nestabilnosti na Bliskom istoku.

Reply
Share this

Blic online