Hrvatski predsednik Zoran Milanović najavio je da će na 25. godišnjicu akcije hrvatske vojske i policije “Oluja” odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju Herceg-Bosne za njihovu ulogu u, kako je naveo, oslobađanju Hrvatske.

Ceremonija dodele odličja održaće se u Kninu 4. avgusta.

-Tamo će biti unapređenja, biće odlikovanja. Biće odlikovane gardijske brigade HVO koje su bile pod komandom Hrvatske vojske u “Oluji”, koje su isto ginule za oslobađanje hrvatske teritorije, rekao je Milanović.

Odličja će biti uručena komandantima Prve gardijske brigade Bruni Bušiću, generalu Antonu Luburiću, Druge gardijske brigade generalu Stanku Baji Sopti, Treće gardijske brigade Jastrebovi generalu Iliji Nakiću, četvrte Gardijske brigade Sinovi Posavine brigadnom generalu Mati Bilonjiću i komandantu Specijalne policije MUP-a tzv. “Hrvatske Republike Herceg-Bosne” Zlatanu Miji Jeliću.

Najuporniji u realizaciji ove inicijative bio je general Ljubo Ćesić Rojs koji je pre godinu sličan dopis uputio kabinetu hrvatskog predsednika. Pojasnio je da je Milanović bez oklevanja prihvatio inicijativu.

Hrvatski generali smatraju da su njihove snage praktično završile misiju UN i deblokirale zaštićenu zonu Bihaća i tako sprečile nove zločine posle Srebrenice na području BiH.

Povodom najave Milanovića da će uručiti odlikovanja reagovala je Stranka demokratske akcije BiH (SDA), koja je upozorila da će taj čin opteretiti odnose BiH i Hrvatske. Uručivanje priznanja i odlikovanja Zlatanu Miji Jeliću, optuženog za teške ratne zločine u BiH, predstavlja anticivilizacijski čin vlasti Hrvatske, koji je u suprotnosti sa evropskim vrednostima, smatra Stranka demokratske akcije.

“Predsednik Hrvatske Zoran Milanović vrlo dobro zna da je Tužilaštvo BiH još 2015. optužilo Zlatana Miju Jelića za teške ratne zločine koji su deo udruženog zločinačkog poduhvata za koji je Haški tribunal izrekao pravosnažne presude poznatoj šestorci”, kažu iz SDA.

Zlatan Mijo Jelić je zloupotrebljavajući dvojno državljanstvo pobegao iz BiH, skrivao se u Hrvatskoj i predsednik Milanović najmanje što može da učini je da iskoristi svoj autoritet i ovlašćenja kako bi Jelić bio isporučen bh.pravosuđu, dodaje se u saopštenju.

“Umesto toga, Milanović odlikuje takvu osobu i šalje vrlo lošu poruku da još uvek nema spremnosti za iskrenim suočavanjem sa istinom i za obnovom poverenja”, navode iz SDA.

Reply
Share this

Blic online