Sastanak ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena biće održan u Vili La Granž u Ženevi 16. juna, rekla je danas portparol švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova za agenciju Tas.

Iz Kremlja je ranije saopšteno da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim odnosima, problemima u vezi sa strateškom nuklearnom stabilnošću i drugim pitanjima, koja uključuju saradnju u borbi protiv korona virusa i regionalne sukobe.

Bajden je sinoć po dolasku u Veliku Britaniju, na početku osmodnevne turneje po Evropi, izjavio je da SAD ne traže konflikt sa Rusijom, ali da će odgovoriti na “snažan i suštinski način” ako bi se ruska vlada upustila u, kako je naveo, štetne aktivnosti.

To će biti njihov prvi sastanak dvojice predsednika od Bajdenove inauguracije u januaru, kao i prva Putinova poseta nekoj stranoj zemlji od januara 2020, kada je boravio u Izraelu i Palestini.

Ruski predsednik će stići u Ženevu 16. juna, preneo je danas Rojters pisanje ruske novinske agencije Tas.

Američki predsednik juče je izjavio po dolasku da SAD ne traže konflikt sa Rusijom, ali da će odgovoriti na “snažan i suštinski način” ako bi se ruska vlada upustila u, kako je naveo, štetne aktivnosti.

Bajden je to izjavio po dolasku u Veliku Britaniju, na početku osmodnevne turneje po Evropi, preneo je Rojters. On je dodao da će Vašington potvrditi čelično solidnu posvećenost transatlantskom savezu.

– Mi ne tražimo konflikt sa Rusijom. Mi želimo stabilan i predvidljiv odnos…ali bio sam jasan. SAD će odgovoriti na snažan i značajan način ako bi se ruska vlada bavila štetnim aktivnostima – rekao je predsednik SAD obraćajući se američkim vojnicima i njihovim porodicama u vojnoj bazi Mildenhol.

Reply
Share this

Blic online