Predsednik slovenačkih demokrata (SDS) Janez Janša ocenio je da su dometi buduće političke platforme presudni za formiranje koalicione valde. Janša nastoji da oformi koalicionu vladu desnog centra nakon ostavke premijera Marjana Šareca.

Prema pisanju slovenačke agencije STA, on je danas izjavio da je u toku druga runda razgovora i da potencijalni koalicioni partneri dele stavove o velikom broju pitanja.

“Kada je reč o sadržaju, razgovaramo o sposobnosti koalicije da se uhvati u koštac sa tekućim pitanjima i imam utisak da će to potrajati”, objasnio je Janša.

Na konferenciji za novinare u parlamentu Janša je predočio da se koalicioni pregovori odvijaju uobičajenim tempom, da je u toku druga runda, “najteža i odlučujuća faza” u kojoj se razmatraju ključna pitanja o sadržaju i ciljevima budućeg političkog delovanja.

Janša je pohvalio sve učesnike u koalicionim pregovorima, svoju SDS, ali i stranku desnog centra Nova Slovenija, Modernu partiju Centra i Stranku penzionera, jer su se unisono izjasnile o svojim prioritetima, ocenivši da je to ohrabrujuće.

“To što sve stranke koje učestvuju u ovim razgovorima na veoma sličan način vide neke od ključnih prioriteta Slovenije i određene probleme s kojima se suočava naša zemlja, svedoči o izvesnoj zrelosti”, rekao je Janša.

Kao u brojnim drugim slučajevima, problem predstavljaju finansijski efekti, upozorio je predsednik SDS i istakao da finansijski odbor njegove stranke upravo nastoji da sve što je prodloženo transponuje na plan finansija i utvrdi gabarit finansijskog impakta.

On je procenio da neće biti dovoljno novca za kompletnu listu želja i da zbog toga u fokusu moraju biti predlozi koji bi mogli da generišu veća prihodovanja, što bi omogućilo da se obezbedi finansijka podloga i za predloge koji neće biti na listi prioriteta buduće koalicione vlade bar u prve dve godine.

Kandidat sa najvećim poverenjem glasača

Janša je podsetio da su do sada održana tri sastanka lidera stranaka koje učestvuju u razgovorima, kao i da je potrebno strpljenje dok ekspertski timovi svih učesnika u koalicionim pregovorima “neumorno i koordinisano radeći, ne završe svoj posao na izradi programa vlade”.

Osim toga, sve stranke u savezu sa SDS prolaze kroz sopstveni “dinamičan, interni proces” prilagođavanja na datu političku situaciju, u koje se, prema rečima Janše njegova stranka “neće mešati.

“I za to je potrebno vreme. Samo ako se na kraju sve uskladi moćićemo da formiramo koaliciju, u suprotnom nećemo”, upozorio je Janša i izrazio uverenje da bi on odmah mogao da dobije mandat za formiranje vlade, ali da ga takva ponuda ne interesuje.

“Zainteresovani smo samo za savez koji bi bio kadar da rešava probleme i opstane dovoljno dugo kako ne bismo izlazili na izbore svake dve godine”, ukazao je Janša, ali i ponovio da je njegova SDS uvek spremna i za vanredne izbore.

Lider demokrata je najavio da će insistirati na tome da lideri svih koalicionih stranaka dobiju minstarske resore i indirektno odbacoio mogućnost da bilo ko osim njega preuzme funkciju premijera.

U tom kontekstu, Janša je ranije izrazio spremnost da podrži svakoga ko je osvojio više glasova na izborima od njega, ali izborni rezultati su pokazali da je upravo on kandidat sa najvećim poverenjem glasača.

U međuvremenu, Janšin odgovor novinaru levičarskog lista Dnevnik o dnevnom redu predstojećeg sastanka SDS, zakazanog za subotu, izazvao je brojne komentare i znatiželju.

“Diskutovaćemo o uređivačkoj politici Dnevnika. S obzirom da se i vi mešate u rad naše stranke, i mi ćemo da se umešamo u vašu uređivačku politiku; pa svi mi živimo u slobodnoj zemlji”, bio je Janšin odgovor koji je, kako se tumači, zvučao kao šala…

Reply
Share this

Blic online