Državljani Srbije koji su od danas planirali da putuju u Nemačku svoj odlazak u ovu evropsku državu moraće da odlože do daljeg.

“Komisija Evropske unije preporučila je zemljama članicama da od 01.07.2020. relaksiraju ograničenja kretanja za ulazak u Evropsku uniju. Vlada Savezne Republike Nemačke dosad još nije odlučila da li će slediti ove preporuke. Prema tome, za državljane Srbije i nadalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku. O svim izmenama ćemo vas blagovremeno obavestiti na našem sajtu (www.belgrad.diplo.de) ili preko Fejsbuka”, navedeno je u Fejsbuk objavi Ambasade Nemačke u Beogradu.

Da podsetimo, lideri Evropske unije objavili su preporuku po kojoj će građani 14 zemalja od 1. jula moći slobodno da putuju u države članice EU. Na tom spisku su se, pored Alžira, Australije, Kanade, Japana, Gruzije, Novog Zelanda, Maroka, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, Ruande i Južne Koreje, našle i dve bivše jugoslovenske republike – Srbija i Crna Gora.

Lista je već izazvala kontroverzu nakon što su izvori otkrili da su Sjedinjene Američke Države – najteže pogođena država širom sveta, koja ima više od 2,4 miliona slučajeva, na drugoj listi.

Oko 50 nacija stavljeno je na “crvenu” listu i za njih se granice neće otvarati užurbano. Osim SAD, na njoj su i Rusija, Izrael, Turska i Saudijska Arabija.

BONUS VIDEO: Sve što bi trebalo da znate o letovanju u Grčkoj u doba epidemije korona virusa

Reply
Share this

Blic online