Najmanje 25 ludi je poginulo a sedam nestalo u katastrofalnim poplavama koje su pogodile prestonicu kineske provincije Henan Džengdžou, a vlasti su objavile upozorenje na nevreme najvišeg nivoa.

Kineska vojska raznela je branu kako bi preusmetila vodotok koji je pretio jednoj od najnaseljenijih provincija Henan, čiji je glavni grad Džengdžou teško pogođen poplavama. Operacija rušenja brane je izvedena u utorak kasno uveče u gradu Luojang, malo pre nego što je voda preplavila Džengdžou, blokiravši putnike u metrou, đake u školama i građane u kancelarijama i stanovima.

Lokalni zvaničnici su saopštili da je prijavljen nestanak sedam osoba.

Preplašeni putnici metroa u Džengdžouu visili držali su se za ručke na krovovima u vagonima metroa, zarobljeni do vrata u vodi koja je rasla, a ovo je bio samo jedan od zastrašujućih prizora.

Na snimcima se vide se zarobljeni putnici u u poplavljenim vagonima metroa, zbijeni jedni do drugih dok voda raste. Kroz prozor prolazi mračna voda, potapajući šine.

– O bože, ovo je kao snimanje horor filma – čuje se na snimku kako govori jedan zarobljeni čovek u metrou, preneo je “Njujork tajms”.

Mnogi od zarobljenih objavljivali su postove na društvenim mrežama zovući u pomoć, prema snimcima koji su se delili i saopštenjima vatrogasne službe Henana.

“Voda u vagonu je došla do nivoa grudi. Ne mogu više da govorim, molim vas pomozite!”, napisala je jedna žena, Sjaopei.

Nekoliko minuta kasnije dodala je: “Ako niko ne dođe u pomoć za 20 minuta, nekoliko stotina nas ćemo izgubiti naše živote u metro Džengdžoua”.

Dok ju je snažna bujica nosila i dok se jedva borila da zadrži glavu iznad vode, nekako je uspela da uhvati konopac koji su joj bacili njeni spasioci. Zajedničkim snagama oni su je izvukli na bezbedno. Vatrogasna služba je kasnije potvrdila da je Sjaopei spasena.

Nije poznato da li je spasena žena sa snimka ista koja je poslala poruku.

Drugi svedok iz metroa je ispričao za kinesku CGTN da se voda popela do nivoa ramena.

– Udar je bio toliki da je bujica lako nosila stvari. Više nas je visilo ovde, uključujući jedno dete – rekao je jedan stanovnik Džengdžoua, dodajući da je bilo iscrpljujuće i zastrašujuće držati se za ručke usred vode koja je rasla.

– Ako se niste držali čvrsto, lako bi vas voda odnela.

Na snimcima iz metroa vidi se i kako ribe plivaju u vagonima, a širom grada plutali su automobili, granje i razni predmeti.

Na drugim snimcima vide se stanovnici Džengdžoa na ulicama sa vodom do kukova, kako očajnički pokušavaju da izvuku zarobljene iz podzemnog tržnog centra uz pomoć konopaca. Na klipu koji je preneo državni list “Pipls dejli” vidi se kako motorista na putu prave ljudski lanac kako bi srečili da ih odnese snažna bujica.

Gradski metro, koji ima sedam linija i 153 stanice, suspendovao je svoje operacije dok traju poplave, rekle su vlasti provincije Henan.

Velike padavine su ugasile struju širom grada. Jedna bolnica sa skoro 20.000 pacijenata je potpuno bila isključena u utorak, a prema slikama sa društvenih mreža vidi se da je prvi sprat potopljen.

Na “Veibu” je jedna korisnica rekao da je isključenje struje ugasilo respiratore na intenzivnoj nezi bolnice Univerziteta Džengdžou. Kasnije je rekla da su njenom ocu bolničari ručno upumpavali kiseonik u pluća.

“Pipls dejli” je kasnije potvrdio da je bolnica ostala bez struje i da 600 kritičnih pacijenata moraju da se prebace u drugi objekat. Do srede ujutro je povraćeno snabdevanje električnom energijom na odeljenju intenzivne nege.

Agencija Sinhua prenela je snimak spasavanja majke sa dvoje dece iz dubokog blata u Džengdžouu. Prolaznici su jedva uspeli da ih izvuku.

Još dvoje dece spasili su prolaznici od snažne bujice koja ih je nosila.

Poplavljen je i lokalni vrtić. Spasioci su uspeli da izvuku 150 dece i vaspitača na sigurno. Na snimcima se vidi kako vatrogasci prevoze decu u plastičnim posudama kao u čamcima.

Bujica je lakoćom oborila i zid u Džengdžouu.

Severno od Džengdžoua, poplave su pogodile i slavni manastir Šaolin, poznat po borbenim veštinama budističkih monaha.

Kinu tokom leta redovno pogađaju poplave, ali rast gradova i pretvaranje obradive zemlje u građevinsko zemljište, pogoršao je posledice tih nepogoda.

Kineska centralna vlada je danas u 3:00 sata po lokalnom vremenu povećala nivo nacionalne reakcije na vanredne situacije u oblasti kontrole poplava sa nivoa III na nivo II. Životi miliona ljudi u Henanu su otežani od vikenda, u “neobičajno kišnoj letnjoj sezoni, koja je dovela do brzog povećanja nivoa reka u slivu Žute reke“.

Brojni vozovi širom Henana su otkazani, zatvoreni su pojedini autoputevi, dok su avionski letovi obustavljeni ili odloženi. “Gardijan” je preneo da je za svega tri dana u Henanu palo kiše koliko u godini dana, 640 mm.

Od subote uveče do utorka posle podne, palo je 617,1 milimetara kiše po kvadratnom metru, što je skoro na nivou godišnjeg proseka od 640,8 milimetara.

Pravi domašaj katastrofe u Kini pokazuje i statistika. Čak i za region sklon poplavama kakav je Henan, ovo je vanredna situacija. U Džengdžou je za 24 sata do utorka napadalo 55,2 centimetra kiše, što je 87 odsto godišnjih padavina u gradu, preneo je Theweek.com.

Klimatski naučnici bili su šokirani razmerom poplava u Nemačkoj i drugim zemljama Zapadne Evrope, međutim izgleda da su poplave u Kini još gore.

Dok evropski lideri sve više govore o klimatskim promenama i potrebama za hitnom akcijom, meteorolog CNN-a Tom Sejter izvestio je da je za jedan sat Džengdžou primio rekordnih 200 milimetra kiše.

Radi poređenja, regionu u Nemačkoj koji su takođe nedavno pretrpeli katastrofalne poplave primili su 154 milimetra kiše za 24 sata. Ranije su meteorolozi izjavili da su padavine u Kini bile “najgore kiše u poslednjih 1.000 godina.”

Nakon smrtonosnih talasa vrućine u SAD i Kanadi – gde su temperature pre samo dve nedelje išle čak do 49,6 stepeni Celzijusovih – poplave u Evropi podigle strahove da ljudski uzrokovane klimatske promene još više pogoršavaju ekstremno vreme nego što se predviđalo.

– Iznenađen sam koliko je to (talas vrućine) otišlo dalje od prethodnog rekorda – rekao je Diter Gerten sa Instituta za istraživanje klimatskih posledica u Potsdamu.

Reply
Share this

Blic online