Mediji još bruje zbog onog što se juče desilo u Ankari, kada je presednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen morala da sedne na kauč, pošto je presednik Turske Redžep Tajip Erdogan, pripremio stolice samo za sebe i presednika Evropskog veća Šarla Mišela.

Naime, ova neugodna situacija je postala glavna tema u Briselu tokom celog dana, znatno više nego problem oko isporuke vakcina.

Postavlja se opravdano pitanje – da li je ovo gaf ili otvorena provokacija?

Juče je turski presednik Redžep Tajip Erdogan, ugostio predstavnike EU i presedničkoj palati u Ankari. Svo troje su ušli u prostorije palate, kako je to uobičajeno prilikom diplomatskog protokola.

Međutim, u prostoriji su bile pripremljene samo dve stolice. Na jednu je seo sam Erdogan, na drugu Šarl Mišel, a Ursula fon der Lajen je ostala da stoji, zbunjena onim što se desilo.

Na kraju, morala je da se zadovolji sa kaučom koji je stajao sa strane, nasuprot turskog ministra spojnih poslova.

Svakako neugodna situacija, koja je postala glavna tema u Briselu, znatno više od problema s vakcinama. Mnogi su postavljali pitanja je li to Erdogan namerno “ponizio” predsednicu Evrropske komisije ili je to samo mali “protokolarni gaf”, a u što retko koji poznavalac turske opsednutosti detaljima u protokolu može da poveruje. Ili je jednostavno problem u odnosima između Evropske komisije i Evropskog veća.

Nije problem samo u tome što turski domaćini nisu osigurali ravnopravni tretman i za predsednicu Evropske komisije, već i u tome što je Mišel na to pristao, seo i ostavio Fon der Lajen da se smesti na kauč sa strane.

U sedištu Evropske komisije, gde su na konferenciji za štampu novinari gotovo sat vremena postavljali pitanja o tom događaju, pokušali su da ostave utisak da “ne žele da prave slučaj od svega toga”. Ali bilo je očito da su uvređeni i da takvo ponašanje smatraju nedopustivim.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer rekao je da je prema protokolu predsednica Evropske komisije i članica Evropskog veća te da ima isti rang. Ali, da li ona kao “članica” Evropskog veća u istom rangu s predsednikom Veća, o tome nije bilo pojašnjenja.

Svakako je dosad bila praksa da su predsednici Evropskog veća i Evropske komisije nastupali zajedno, imali isti tretman kada su zajedno išli nekome u posetu.

Neugodni prizor s ovim “gafom” ostavio je u drugom planu sadržaj razgovora u Ankari koji je trebalo da bude znatno važniji, od problema s ilegalnom migracijom, preko napetosti između Turske i Kipra te Turske i Grčke, do nedavne turske odluke o napuštanju Istanbulske konvencije.

Upravo je Fon de Lajen oštro kritikovala takvu odluku Turske i pozvala na poštovanje te konvencije koja štiti prava žena, prenosi “Jutarnji list“.

Da li je to možda razlog takvog tretmana Fon der Lajen tokom posete Turskoj ili ne, takođe je stvar nagađanja.

Reply
Share this

Blic online