Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin u utorak je imao neprijatnu vest za ruskog predsednika: broj osoba zaraženih korona virusom daleko je veći nego što je Vladimiru Putinu rečeno i može da se desi da ruski zdravstveni sistem ne bude u mogućnosti da odgovori zahtevima.

Prema zvaničnim podacima, stopa rasta broja slučajeva zaraze relativno je mala, ali na brifingu u utorak Sobjanjin je izvestio Putina da situacija postaje ozbiljna, jer se bolest proširila u Moskvi i regionima, te da će „pre ili kasnije nastati“ problemi.

Sobjanjin je procenio da je broj obolelih u prestonici dostigao oko 500, što je mnogo više od 290, koliko su ih identifikovali ruski lekari. Ove informacije, koje su navodno u skladu sa podacima opština, govore u prilog sumnjama u tvrdnje Kremlja da je epidemija korona virusa pod kontrolom.

– Rast je visok, situacija postaje ozbiljna – rekao je Sobjanjin Putinu i visokim savetnicima na sastanku.

– Mnogi oboleli su izolovani kod kuće i nisu tražili pomoć lekara, a broj onih koji su zaista bolesni daleko je veći od zvaničnih procena – dodao je Sobjanjin, čije su tvrdnje objavljene na sajtu Kremlja.

Rusija je navodno identifikovala svega 500 slučajeva zaraze, pri čemu je obavila više od 165.000 testova na korona virus. Poređenja radi, u Velikoj Britaniji testirano je svega 70.000 ljudi, pri čemu je otkriveno 6.650 slučajeva Kovida 19. Susedna Belorusija ima tri puta veću stopu rasta infekcije po stanovniku.

Ovo pobuđuje sumnje u efikasnost ruskih testova u otkrivanju infekcije i nameće pitanje da li su slučajevi korona virusa pogrešno okarakterisani kao zapaljenje pluća u cilju lažiranja zvaničnih podataka i sprečavana panike. List RBC je ranije izvestio da je broj obolelih od zapaljenja pluća u ruskim bolnicama skočio za više od 30 odsto od januara 2019. do januara 2020, što navodi na zaključak da je tim ljudima postavljena pogrešna dijagnoza.

Sobjanjin je prvi ruski visoki zvaničnik koji se suprotstavio zvaničnim podacima i direktno zatražio od ruskog predsednika sveobuhvatnije mere zbog epidemije. On je apelovao da šefovi svih ruskih regiona preduzmu preventivne mere, uključujući i proširenje režima samoizolacije za starije građane kojima preti najveća opasnost od infekcije.

On je istakao da bi ruski zdravstveni sistem mogao da se uruši ukoliko se ne pripremi na porast broja slučajeva i zatražio sporovođenje većeg broja testova širom zemlje.

Kremlj je uglavnom saopštavao da je situacija pod kontrolom, a vodeći zvaničnici, uključujući i predsednika, isticali su da najveća opasnost preti od panike. U utorak se retorika vlade, međutim, promenila, pa je Putin u žutom zaštitnom odelu i sa respiratorom obišao glavnu bolnicu za obolele od korona virusa u Moskvi.

U utorak je jedan žena preminula u bolnici u moskovskoj četvrti Komunarka. Lekari tvrde da nije imala korona virus i da je umrla zbog komplikacija izazvanim kancerogenim oboljenjem. Prema zvaničnim podacima, u Rusiji je od virusa umrla samo jedna osoba.

Broj zaraženih povećan na 658

Broj zaraženih novim virusom korona u Rusiji porastao je tokom prethodnog dana za 163, na ukupno 658, saopštila je danas potpredsednik Vlade Tatjana Golikova. Ona je rekla da je zaraza registrovana u 55 ruskih regiona i da se do sada oporavilo 39 osoba.

– Oko 112.000 ljudi je pod nadzorom i u samoizolaciji – rekla je Golikova na sastanku koordinacionog savjeta za borbu protiv virusa, prenio je TAŠ.

Reply
Share this

Blic online