Eksperimentalno cepivo protiv korona virusa, koje su zajedno razvili američki farmaceutski div “Fajzer” i nemačka firma “Bajontek”, proizvodi se u hiljadama primeraka u Pursu u Belgiji.

Cilj je da se obezbedi 100 miliona doza godišnje.

U Fajzeru bi do kraja meseca trebalo da znaju deluje li njihova vakcina na korona virus. Vakcina je na testiranjima u julu podstakla jači imunološki odgovor tela kod primalaca nego kod ljudi koji se prirodno oporavljaju od infekcije.

Druga eksperimentalna vakcina protiv korona virusa koju testira “Fajzer” pokazala je obećavajuće rezultate. Iz farmaceutske kompanije kažu da je njihova druga vakcina proizvela isto antitela kod dobrovoljaca koliko i prva, ali uz mnogo manje neželjenih efekata.

Nalazi su usledili nakon što je “Fajzer” objavio da planira da započne sa testiranjem svoje eksperimentalne vakcine protiv korona virusa na deci od 12 godina da bi razumeo kako imunizacija deluje u mlađoj starosnoj grupi. To će biti prvo ispitivanje vakcine protiv korona virusa koje će obuhvatiti decu u SAD.

Rivalska firma “Merk” takođe će krenuti s testiranjem jednog cepiva na ljudima, a drugog kasnije ove godine.

I “Merk” i “Fajzer” tvrde da će odobrenje cepiva tražiti tek kad se pokažu sigurnost i delotvornost kod velikog broja ljudi.

Reply
Share this

Blic online