“Ako želite prijatelja u Vašingtonu, nabavite psa”, rekao je nekadašnji američki predsednik Hari Truman.

Preseljenjem u Belu kuću sa svoja dva psa, izabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden nastaviće tradiciju koju je Donald Tramp prekinuo. U slavnu istoriju predsedničkih ljubimaca, međutim, upisani su ne samo psi, već i mačke, ptice, konji, krave, pa čak i aligatori i nilski konji.

Još od administracije Vilijama Makinlija, od 1987. godine, svaki stanar Bele kuće u nekom trenutku je imao psa. Štaviše, maltene od osnivanja SAD, u ovom kultnom zdanju i oko njega šetkale su se razne životinje. Ali Donald Tramp ipak nije mislio tako. Za njega je ideja suživota sa psom bila “lažna”, a jedan od izgovora bio je i da “nema vremena”.

– Kako bih izgledao šetajući psa na travnjaku Bele kuće? – upitao je Tramp tokom skupa u El Pasu u Teksasu, preneo je “Vašington post”.

Nastavljač tradicije Džo Bajden i njegova porodica u januaru 2021. godine useliće se Belu kuću zajedno sa svoja dva ljubimca – nemačkim ovčarima Čampom i Mejdžorom. Čamp je u porodici od 2008. godine i tepaju mu Bajden mlađi, piše “USA tudej”. Mlađi četvoronožni stanar biće Mejdžor, pas kojeg su Bajdenovi spasili sa smetlišta pre dve godine. Mejdžor prati “otiske šapa” psa Jukija, čiji je vlasnik bio Lindon B. Džonson, tačnije, biće drugi udomljeni pas koji će stanovati u rezidenciji američkog predsednika u Vašingtonu.

Osnovi razlozi dovođenja životinja su imidž, odnosno potreba predsednika da ih široke narodne mase zavole ili, jednostavno, ljubav prema životinjama, piše “Hjustonska hronika”. Zanimljivo je da Bela kuća nije bila dom samo psima, mačkama i pticama, već i egzotičnim životinjama. Iako nam danas izgleda nezamislivo, nekada su tu trčkarale i gmizale razne vrste: od krava i svinja, preko risova i medveda, do aligatora i zmija.

Džordž Vašington, prvi američki predsednik, otac revolucije i lice s novčanice od jednog dolara, bio je strastveni lovac na lisice. Shodno tome, imao je čopor pasa, ali je najveću pažnju posvećivao svojoj ljubimici – dalmatinki Madam Mus. U zvaničnoj monografiji Maunt Vernona stoji da je Vašington imao gotovo svaku rasu pasa koju danas prepoznaje Američko kinološko društvo.

Ipak, on nije bio prvi američki predsednik koji je u Belu kuću poveo ljubimce. To je učinio njegov sledbenik Džon Adams. Nekoliko mešanaca postali su prvi psi koji su trčkarali po travnjaku predsedničke rezidencije. Adams i njegova supruga Abigejl bili su ponosni vlasnici i kobile Kleopatre.

Prvi letač u ovom domu bila je ptica rugalica Tomasa Džefersona koju je kupio od roba svog tasta za pet šilinga. Zanimljivo je da i danas ova vrsta ptica naseljava Montičelo, imanje trećeg američkog predsednika u Šarlotsvilu u Virdžiniji.

Papagaj prve dame Doli, supruge Džejmsa Medisona, bio je jedan od najpoznatijih ljubimaca u kući predsednika. Nažalost, tu slavu je stekao posle tragedije. Naime, kada su Britanci spalili Belu kuću u Ratu iz 1812, Doli je uspela da spase čuveni portret Džordža Vašingtona i – svog papagaja Poli.

Mlađa polovina predsedničkog dvojca otac-sin, Džon Kvinsi Adams, posedovao je najozloglašenijeg ljubimca Bele kuće. Dugo se šuškalo da je u kadi držao aligatora, tako da bi svako ko bi ušao u kupatilo pretrnuo od straha. Međutim, ova priča nije potvrđena.

Druga priča jeste. Oko Bele kuće su, tridesetih godina prošlog veka, puzali aligatori o kojima se starao sin predsednika Herberta Huvera.

Za predsednika Martina van Burena, psi, ptice i aligatori nisu bili dovoljno egzotični. Osmi predsednik SAD dobio je od sultana na poklon – dva mladunca tigra! Ali podstanarski dani velikih mačaka bili su kratkog daha. Kongres je naterao predsednika da ove predatore pokloni Zoološkom vrtu.

Predsednik s najkraćim stažom u američkoj istoriji Vilijam Henri Harison (preminuo svega mesec dana od početka mandata) imao je kravu Suki. Mnoge porodice su u to doba držale krave, ali Suki je bila Vilijamov ljubimac, a ne izvor mleka i mesa.

Na travnjaku predsednika Vudroa Vilsona ne samo da su trčkarali psi i mačke, već su pasle i ovce. Navodno, imao je i ovna koji je voleo da žvaće duvan.

Jedan od omiljenih američkih predsednika Abraham Linkoln bio je takođe veliki ljubitelj životinja. Njemu nije bio dovoljan samo pas, ptica ili neka egzotična životinja – imao je zoo-vrt. Bio je vlasnik psa Fajdoa, a imao je i mačke, bele zečeve, ponije, pa čak i svinje.

Linkoln je toliko voleo mačke, da je na pitanje koji je hobi njenog supruga, Meri Tod Linkoln odgovorila kratko: “Mačke”.

Grover Klivlend je jedini predsednik koji se venčao u Beloj kući, ali je zapamćen i po još dve stvari – bio je prvi predsednik koji je imao dva mandata i imao je bezbroj životinja. Bio je vlasnik velikog broja pasa, među kojima su dominirale rase koker španijer, pudlice i jazavičari, zatim bile su tu i lisice, pilići, kanarinci, poniji, ali i stotine uvoznih ribica.

Televizijska, radio i filmska zvezda Ronald Regan zapamćen je i kao predsednik koji je držao sastanak s guvernerima u Beloj kući dok su oko njega trčkarali psi. Regan je takođe bio ljubitelj konjičkog sporta, te je konje držao na ranču u blizini.

Tokom mandata Bila Klintona, u Beloj kući su živeli i njegovi kućni ljubimci – mačka Soks i labrador retriver boje čokolade Badi.

Po Beloj kući su nekada puzale zmije, ali i trčkarali pacovi! Da, dobro ste pročitali. Zato list “Hjustonska hronika” piše da, kada su u pitanju američki predsednici i kućni ljubimci, postoje Teodor – Tedi Ruzvelt i ostali.

Osim što je držao dva ponija i osam konja, te čopor pasa, poznati lovac i konzervator posedovao je i zmije, veverice, dve vrste pacova, papagaje, sove, svinje, rakune, hijene, guštere, zebre i pet medveda.

Jedini koji bi se mogao takmičiti s Tedijem bio je Kalvin Kulidž. Ne samo da je imao gro pasa, već su mu kućni ljubimci bili i guske, magarci, rakuni, risovi, drozdovi, valabiji, pa čak i patuljasti nilski konji.

Džon Kenedi, predsednik koji je ubijen u Dalasu 1963. godine, takođe je obožavao pse. On je otvorio vrata Bele kuće irskom vučjaku, nemačkom ovčaru, velškom terijeru, francuskoj pudlici, irskom koker španijelu, ali i običnom psu bez pedigrea.

Jedan od najpoznatijih predsedničkih ljubimaca bio je pas Ričarda Niksona. Pas Čekers je predstavljen naciji u televizijskom govoru i doslovno mu je spasao političku karijeru. Naime, pre nego što je 1952. postao predsednik, “Njujork post” je optužio Niksona da je nezakonito prisvojio 18.000 dolara od tajnih političkih donacija. Čekersa je Niksonu poklonio teksaški biznismen, pa je pas ocenjen kao jedan od dokaza da političar dobija razne poklone od bogatih i moćnih ljudi.

Prave zvezde Bele kuće bile su nekoliko godina portugalski vodeni psi Bo i Sani. U žižu javnosti Sani je dospela kada je ujela za lice gošću Bele kuće, oboje su dočekivali strane državnike, pa čak i papu, a najveće interesovanje vladalo je nakon pokušaja njihove otmice. Predstavljajući se kao sin Džona Kenedija i glumice Merilin Monro, Skot Stokert je uhapšen jer je otkriveno da je planirao da otme jednog od Obaminih pasa.

VIDEO: Tajne koje krije Bela kuća

Reply
Share this

Blic online