Tokom samita G7, grupe sedam najrazvijenijih zemalja, redovno se održavaju i protesti različitih organizacija i aktivista kao što su borci za zaštitu životne sredine i anti-kapitalisti.

Tako će lideri zemalja G7 na skupu u Kornvolu moći će da uživaju u skulpturi koja prikazuje njihove likove, a napravljena je po uzoru na čuveni spomenik u SAD, Maunt Rašmor, posvećen američkim predsednicima.

Kako prenosi BBC, uoči samita u Kornvolu je podignuta skulptura napravljena od elektronskog otpada koja je nazvana Maunt Risajklmor, a njen cilj je da istakne neophodnost veće reciklaže i štetnost odbačenih elektronskih uređaja.

Autor skulpture Džo Raš rekao je da se nada da će instalacija pokazati da je neophodno učiniti da reciklaža elektronskog otpada bude lakša.

Borci za klimatsku krizu “Ocean Rebellion” takođe održavaju protestne događaje van samita G7.

Pored pomenutih, tu su i drugi aktivisti i demonstranti. Policija Devona i Kornvola saopšila je da je oko 40 grupa kontaktiralo organe reda sa najavom da će održati proteste.

Na hiljade britanskih policajaca je došlo u Kornvol, kako bi osigurali bezbedan Samit G7, ali neki planirani protesti demonstranata će biti bučni, uznemiravajući i nervirajući,piše Rojters.

– Bićemo glasni. Bićemo remetilački. Bićemo dosadni – rekla je grupa koja vodi kampanju protiv predloženog zakona koji bi policiji dao dodatna ovlašćenja da obuzda proteste.

Jedni od najpoznatijih su i aktivisti Oksmafa, koji su u britansko odmaralište došli sa maskama u vidu karikatura lidera zemalja G7.

– Želimo da svetski lideri daju nadu svetu, to znači da treba da prestanu da se šepure i da počnu da dele novac, vakcine i tehnologiju kojom bi se vakcinisao svet i dogovore istorijski dogovor o klimi – rekao je DŽejmi Dramond iz grupe “Crack of the crises”.

Reply
Share this

Blic online