Načelnik policije Miljenko Radnić veruje da je Danijel Bezuk (22) imao nameru da uđe u zgradu vlade. U trenutku napada u zgradi nije boravio premijer Hrvatske Andrej Plenkovića, koji je došao nešto kasnije.

“Sam napad trajao je vrlo kratko, nekoliko sekundi, nakon čega je počinitelj pobegao s mesta događaja. Sve ono što se dalo zaključiti jeste da su policijski službenici izvršili primarni zadatak, da su zaštitili štićeni objekt, vladu i sabor”, rekao je Radnić, koji se i sam vrlo brzo u ponedeljak ujutro našao na mestu napada.

Na snimku se vidi kako je na Markovom trgu u vreme napada bio i dostavljač koji se sakrio iza vozila. Njega napadač, čini se, nije ni video.

“U najrizičnijoj poziciji našao se dostavljač koji se sakrio iza vozila. Očigledno da napadač nije bio fokusiran na njega, njegova primarna meta bila je zgrada vlade i njegova je namera bila da uđe u zgradu”, prokomentarisao je Radnić.

“Iz svih poteza koje je on povukao gore za vreme napada na policijskog službenika, na koga se očito preterano fokusirao pa potrošio municiju, on je u pokretu zaključio da mora zameniti šaržer. Izvukao se na sigurnu poziciju, izvršio zamenu i u nameri da ponovno dođe u poziciju pred ulaz u vladu su ga sprečili policijski službenici koji su u međuvremenu došli u zonu pucnjave”, opisao je Radnić.

Radnić je otkrio i kako se ranjeni policajac dobro oporavlja. Šef policije Nikola Milina rekao je da ovo kazneno deelo ima obeležja terorističkog napada. Prema njegovim rečima, policija od samog napada radi opsežno kriminalističko istraživanje u kojem su provedene brojne mere i radnje iz nezine nadležnosti. Potvrđeno je da se radi o pokušaju tri teška ubistva policijskih službenika koji su osiguravali zgrade vlade i sabora.

U prikupljanje informacija o tom napadu i dobijanju informacija o napadaču, kazao je Milina, uključen je celokupni policijski sastav koji prikuplja informacije o napadaču, ali i o svim osobama koje su bile u kontaktu s počiniteljem.

Milina je uputio saučešće porodici mladića koji je nakon krvavog napada izvršio samoubistvo. Upozorio je, međutim, da prikupljene informacije pokazuju da je pitanje radikalizacije moglo uticati na različito ponašanje i posledice.

Hrvatska je, kazao je, sigurna zemlja i hrvatska policija u saradnji sa svim ostalim službama i DORH-om radi na tome da sigurnost ostane na najvišem nivou.

Policija će, dodao je, sprovoditi niz radnji o svim osobama koje mogu dati bilo kakva saznanja o počinitelju, a to ne isključuje i da je neka osoba neposredno uticala na taj čin.

Na razgovore je priveden veliki broj osoba, no Milina nije želeo da otkrije koliko, a rekao je da sve policijske uprave rade na prikupljanju informacija o kontaktima.

Napomenuo je da je na području sisačko-moslavačke županije uhapšena osoba koja se povezuje s događajem na Trgu svetog Marka.

Reply
Share this

Blic online