Otkad je izabran na predsedničku funkciju, Donald Tramp veoma često donosi nediplomatske odluke, disonantne sa politikom tradicionalnih saveznika Amerike, ocenjuje danas Si-En-En (CNN).

Ta tv mreža u komentaru ukazuje da je Tramp i ove nedelje “bezobzirno ugrozio jednu tradicionalnu savezničku političku vezu”, kada je najavio plan da se skoro 12.000 američkih vojnika povuče iz Nemačke.

Ovim činom Tramp prekida višedecenijsku posvećenost saradnji i partnerstvu između SAD i Nemačke, koja je nakadašnje smrtne neprijatelje uspela da preobrati u saveznike.

Sudeći po Trampovim objavama na društvenim mrežama, on zapravo želi da kazni Nemačku, navodi CNN.

Kako bi se inače mogao drugačije tumačiti njegov tvit u kojem piše: “Nemačka svake godine plaća Rusiji milijarde dolara za energiju, a mi bi trebalo da štitimo Nemačku od Rusije. O čemu se tu radi ? Osim toga, Nemačka neredovno plaća dva odsto svoga doprinosa u budžet NATO i mi ćemo zato da povučemo deo američkih trupa iz Nemačke!”

Trampove nediplomatske izjave i postupci su štetni i, prema tumačenju nekih nemačkih analitičara, mogle bi da prođu godine pre nego što se amortizuje šteta naneta Severnoatlatskoj vojnoj alijansi, navodi CNN.

Tako je šef odbora za spoljne poslove nemačkog parlamenta Norbert Rotgen u sredu odgovorio svojim tvitom: “Umesto da ojača NATO, to će oslabiti vojno savezništvo. Vojna snaga SAD neće se povećavati, već će se smanjivati u odnosu na Rusiju i Bliski Istok”.

Markus Soder, guverner savezne države Bavarske u kojoj se nalazi nekoliko američkih baza, takođe je kritikovao Trampa.

“Nažalost, sve ovo ozbiljno šteti nemačko-američkim odnosima. Vojna korist se ne može videti, a sve ovo slabi i NATO, i američke savezne države”, rekao je on.

Stigla je i reakcija iz Kremlja, od portparola Dmitrija Peskova koji je rekao za CNN: “Nikada nismo skrivali da mislimo da je manje američkih vojnika na evropskom kontinentu garancija za mirniju Evropu”.

CNN ocenjuje da predsednik Tramp nastavlja da deli besplatne poklone Kremlju, to naziva “Trampovom nepredvidljivošću”.

Navodi da su 45. američkom predsedniku bile potrebne četiri destruktivne godine da dostignu ovu tačku i najavi odluku kojom je najavio i kraj svemu što je učinio 32. američki predsednik Franklin Ruzvelt, kada je posle Drugog svetskog rata udario temelje jednog novog sveta koji će biti u skladu sa zajedničkim interesima i kolektivnim težnjama.

Pod pretpostavkom da Tramp nije potpuni ignorant, očigledno je odlučio da pokaže da namerava da ignoriše nesporne činjenice, zaključuje se u komentaru CNN.

Reply
Share this

Blic online