Srbi su sada, prvi put od osamdesetih godina prošlog veka, u Americi prepoznati kao važan faktor za predsedničke izbore, a njihove glasove žele i republikanac Donald Tramp i demokrata Džozef Bajden, izjavio je šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić.

“Srpski glasači su važni, zbog značajne zajednice naših sunarodnika u 10 od 15 neopredijeljenih američkih država, odlučujućih za izbor predsednika”, rekao je Kesić.

On je dodao da, uprkos inicijativi “Srbi za Trampa”, i Bajdenova kampanja pokušava da osvoji srpske glasače, pa je u poslednjih mesec dana više puta razgovarala sa predstavnicima srpske zajednice u SAD, kontaktirala srpske medije nudeći intervjue. I Kesić je učestvovao u razgovoru sa gospođom Džil Bajden.

Kesić je naveo da, pri tome, Bajden zaobilazi ranije antisrpske stavove i poziva se na vrijeme kada je kao potpredsednik dolazio u Beograd, ističići dobre odnose sa srpskim vlastima.

Ali, dodao je Kesić, kada Bajden razgovara sa Bošnjacima ili Albancima u SAD, podseća da je “gurao” naoružavanje muslimana ili se zalagao za bombardovanje Srba.

Prema njegovoj oceni, ako Bajden pobedi, Srbija i Republika Srpska bi trebalo da prežive percepciju da je to poraz i Srba, jer se suštinski ništa neće promeniti.

Kesić je za “Večernje novosti” istakao da je za Srbiju veoma značajno otvaranje kancelarije Američke agencije za razvoj u Beogradu, kao centra za celi region i vezu sa Vašingtonom, uz ocenu da “vreme radi za Srbiju”.

Prema njegovim rečima, sve do Bila Klintona, kandidat za američkog predsednika se uvek pojavljivao u srpskoj Sabornoj crkvi u Milvokiju, da bi od devedestih godina to zamrlo, ali sada su ponovo među Srbima aktivne kampanje i republikanskog i demokratskog kandidata.

Srpski i američki publicista Srđa Trifković smatra da bi ostanak Trampa na mestu američkog predsednika značio kontinuitet politike koja neće od Srba praviti krivce, niti ispoljavati težnje da se okolni narodni zadovolje na štetu Srba.

Pobeda Bajedna bi s druge strane, dodao je, bila loša za Srbe, jer su u njegovom timu ljudi koji su gradili karijeru na srbofobiji, kao što su Entoni Blinken, zatim Nikolas Berns, Mišel Flornoj, Samanta Pauer i Evelin Farkas.

Bajdenovu eventualnu pobedu Trifković vidi kao povratak antiruskog tona, dok bi pobeda Trampa značila izbegavanje novih ratnih žarišta.

Reply
Share this

Blic online