Ruski specijalci spasili su sedmogodišnjeg dečaka kojeg je u krajem septembra oteo osumnjičeni pedofil dok se vraćao iz škole.

Dečak je nakon 52 dana vraćen roditeljama, a na objavljenom snimku akcije spasavanja vidi se kako policajci režu ojačana metalna vrata da izvuku dete i uhapse osumnjičenog u selu Makariha, istočno od Moskve. Operacijom je koordinisao Interpol, nakon što je jedan od službenika agencije u Sjedinjenim Američkim Državama uočio korisnika dark veba koji je potencijalno povezan sa otmicom.

BBC navodi da dečak, koji nije imenovan, deluje fizički nepovređen, a da je osumnjičeni 26-godišnji stanovnik sela Makariha, dok “Dejli mejl” piše da je u pitanju Dmitrij Kopilov i da je optužen za seksualno zlostavljanje dečaka.

Na snimku, koje je objavilo rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, čuje se kako osumnjičeni kaže policiji da se dečak igra u podrumu kuće na kompjuteru.

Dečak je otet 28. septembra u selu Gorki nakon što je izašao iz školskog autobusa i krenuo peške kući. Skoro 3.000 ljudi učestvovalo je u masivnoj potrazi za njim. Dečakov otac rekao je kasnije da su lekari pregledali dete i da je fizički dobro.

– Zdrav je, nije izgubio na težini – rekao je otac.

Dovedeni su i psiholozi da pomognu dečaku i porodici da se nose sa proživljenim. Nakon što je dečak nestao pokrenuta je velika potraga u kojoj su učestvovali policija, vojska i dobrovoljci, ali nisu uspeli da ga nađu.

Tokom 52 dana nestanka strahovalo se da je dečak mrtav, u selu se pričalo da je porodica povredila dete, ali nakon što je nestao njegova majka je rekla da veruje da je još živ.

Dečak je nakon spasavanja fotografisan je u zagrljaju roditelja.

– Uvek smo verovali da ćemo ga pronaći. Bio je presrećan što vidi svoju majku. Zagrlio ju je i poljubio. Preplavljeni smo osećanjima. To je eksplozija emocija i olakšanja što je nevolja gotova. Konačno je pronađen – izjavio je otac dečaka.

– Sada se odmara. Nije tražio ništa, ali ne odvaja se od majke. Nije želeo da priča ni sa kim, samo sa majkom i sa mnom. Upravo smo otišli od lekara. Zdrav je, nije izgubio na težini. On je normalno dete. Grli nas, sedi nam u krilu, on je srećno dete – dodao je on.

Otac je istakao da njegov sin još nije ispričao njemu i majci o otmici i da ne želi o tome da govori. “Dejli mejl” navodi da prethodni izveštaji pokazuju da je isti muškarac prethodno oteo devojčicu ali da je ona ubrzo pronađena.

Osumnjičeni je rekao da je “pokvario” dečaka, ali je porekao silovanje, navodeći istražiteljima da je želeo da čeka dok on ne poraste “do određenog doba”.

“Dejli mejl” piše da je policiji dojavljeno da je preko dark veba – dela interneta nedostupnom pretraživačima koji koriste kriminalci – otkriveno da se dečak i otmičar nalaze oko 20 kilometara od porodične kuće u Gorkiju, odakle je nestao krajem septembra.

– Moj sin je rekao da ga je čovek ugurao u svoj auto. Ne znamo gde je držao našeg sina – rekao je otac.

Zvaničnica ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk rekla je da su dojavu o dečaku dobili od “stranih kolega preko Interpolovih kanala”.

– Dečakova lokacija je postala jasna iz publikacija u mračnom delu Interneta – rekla je ona.

– Ovo je čudo. Hvala bogu što ova priča ima srećan kraj – rekao je regionalni dečji ombudsman Genadij Prohoričev, te opomeno roditelje što nisu pratili dečaka od autobuske stanice do kuće.

– Ovo je lekcija za sve nas.

Spaseni dečak je najmlađi od četvoro dece u kući u Gorkiju. Prohoričev je rekao da će dečaku sada trebati “snažna psihološka pomoć” jer je mesec i po bio zatočen u nepoznatoj kući, razdvojen od porodice.

Iz Interpola su rekli da je policija iz više zemalja pomogla da se locira osumnjičeni, uz pomoć međunarodne baze podataka.

“Danas je mladi dečak vraćen tamo gde pripada – svojoj porodici – zahvaljujući posvećenim službenicima i brzoj akciji vlasti širom sveta. Zaista smo srećni što se ova priča bezbedno okončala, mnogo dece i dalje čeka na spas”, saopštili su iz agencije.

Reply
Share this

Blic online