Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ najverovatnije će biti , uz poštovanje svih predviđenih mera zaštite od virusa Covid-19, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Kako je programom predviđeno, svečano otvaranje festivala je sutra u 20 sati. Festival zvanično otvara gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, a na svečanosti otvaranja učestvovaće i poznati glumac Enver Petrovci, koji će održati besedu o Radmiloviću, kao i reditelj Nebojša Bradić.

Otvaranju će predhoditi tradicionalni program kod Spomenika Zoranu Radmiloviću pod nazivom „Pesnici Zoranu Radmiloviću“ od 18h i okrugli sto „Umetnost kao terapija“ koji će u 12h biti održan u Klubu kulture u Kotlujevcu, istaknuto je na konferenciji za medije u zaječarskom pozorištu.

– Ove godine spojićemo tri festivala. „Dane Zorana Radmilovića“ sa 10 predstava, što u glavnom što u pratećem programu, Treći Festival malih pozorišnih formi sa pet predstava i Antika fest. S obzirom na to da ove godine nismo uspeli da održimo festival na Romulijani, prvi festivalski dan na određeni način biće posvećen Antika festu tribinom, izložbom i predstavom „Žene iz Troje“, koja je urađena da otvori prošlogodišnji festival na Romulijani – rekao je Vladimir Đuričić direktor Festivala i direktor ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

– Posebno mi je zadovoljstvo da kažem da se naš teatar ove godine predstavlja sa čak tri predstave. Pored komada „Žene iz Troje“, biće izvedene dve premijere predstava : Monodrama „Čučuk Stana“ koja će otvoriti Festival malih pozorišnih formi i „Kazabalkan“ koji će zatvoriti Zoranove dane. Tekst za „Čučuk Stanu„ pisan je za naše pozorište i to je najbolji tekst o poznatoj srpskoj heroini. Kako je dogovoreno sa gradonačelnikom ispoštovaćemo sve mere kako gradskog tako i republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zaraze Covid-19, kojima je pored ostalog predviđeno da u sali sme biti najviše 150 ljudi, zajedno sa glumcima. Apelujemo na publiku da se pridržava svih mera: nošenja maski, distance, merenja temperature na ulazu i dezinfekcije ruku. Ukoliko neko od gledalaca skine mesku tokom trajanja predstave ili je stavi nepravilno, biće udaljen iz sale od strane komunalne policije ili drugih organa – naveo je Đuričić.

Umetnički rukovodilac zaječarskog teatra Miloš Đuričić je istakao da se pozorišni ansambl sinoć vratio sa mini turneje koja je bila priprema za festival, jer na ovom festivalu imaju više zadataka nego na prošlom zbog situacije kakva jeste.

– Mi smo se dobro pripremili i vratili smo se u takmičarsku formu sa brojem predstava koje smo odigrali do sada. Mi smo pozorište koje je od početka korone odigralo najviše predstava i imalo najviše premijera. Da bismo održali takvu vrstu tempa apelujem na sve koji dolaze na festival, bilo da su gledaoci, učesnici ili novinari da poštuju sve mere zaštite jer jedino tako može da se sačuva i grad i pozorište i festival – istakao je Miloš Đuričić.

Reply
Share this

Blic online