Umesto da na Kanskom festivalu premijerno prikaže novi film „Da 5 Bloods“ i ujedno bude prvi Afroamerikanac koji će predsedavati žiriju čuvene filmske smotre na Kroazeti, američki reditelj Spajk Li je zbog korone morao da se zadovolji digitalnom premijerom najnovijeg ostvarenja. Posle premijernog prikazivanja 12. juna, film, koji se strimuje isključivo na “Netfliksu”, dobio je izvrsne kritike.

Ratna drama Spajka Lija (63), koja se na specifičan način osvrće na jedan od mračnijih perioda američke istorije – Vijetnamski rat, doživela je premijeru u još jednom teškom trenutku za SAD – usred antirasnih protesta izazvanih mučkim ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

Koincidencija ili proviđenje pitanje je na koje Spajk Li nema odgovor. Reditelj koji nikada nije bežao od društvene i političke angažovanosti, sa prstom uprtim u nebo objašnjava u razgovoru za britanski NME iz svog doma u Njujorku da nema veze s tim:

– To je duh. Sudbina. Nazovite kako hoćete to, ali izvan je moje kontrole. Ali, ne žalim se – poručuje Li, koji novi film otvara govorom Muhameda Alija, a zatvara rečima Martina Lutera Kinga, dakle dve afroameričke ikone koje su se žestoko protivile Vijetnamskom ratu. Ostvarenje smešta u trenutak kada je Vijetnamski rat odavno zaboravljen, bar za neke. Film “Da 5 Bloods” kazuje priču o četvorici Afroamerikanaca, veterana rata: Otisu (Klark Piters), Ediju (Norm Luis), Melvinu (Isaja Vitloj Džunior) i Polu (Delroj Lindo). Oni se vraćaju u Vijetnam u potrazi za posmrtnim ostacima svoga ratnog vođe Stormina Normana, ali i zlatnim polugama…

“Da 5 Bloods” čas je ratni film, čas komedija, čas dokumentarac, što reditelj ovako pojašnjava:

– Tek u montaži sve sastojke koje imaš stavljaš u isti lonac. I kada ih imaš u loncu, onda uključuješ ringlu i to je onda trenutak kada sve počinje da se kuva!

Tim filmskim “kuvanjem” Li se bavi gotovo 35 godina. Probio se 1986. sa filmom “She’s Gotta Have It”, a usledila su kultna ostvarenja “Uradi pravu stvar” i “Malkom Iks”. Snimio je 24 dugometražna ostvarenja, nekoliko kratkih filmova, dokumentaraca, radio na televiziji, pozorištu, glumio… Prvog Oskara, i to za najbolji adaptirani scenario, dobio je tek prošle godine za film “BlacKkKlansman”. Ali, nije imao kad da slavi jer je već narednog dana bio u avionu za Tajland, gde je bio zakazan početak snimanja filma “Da 5 Bloods”.

Ovo je redak ratni film koji je ispričan iz perspektive crnaca. A nije tako trebalo da bude… Originalni scenario bavio se četvoricom belih vojnika koji tragaju za zakopanim blagom. Film je trebalo da režira Oliver Stoun. Međutim, kada se Li prihvatio posla, on je, zajedno sa svojim stalnim koscenaristom Kevinom Vilmotom, obrnuo priču. Rezultat jeste svojevrsna optužnica protiv SAD zbog tretmana prema crncima, ali i oštra kritika na račun američkog vojnog intervencionizma.

Pored briljantnog glumačkog sastava, veliki naglasak u filmu jeste i na muzici. Uz originalnu muziku dugogodišnjeg saradnika, slavnog američkog džez muzičara Terensa Blanšarda, Li je u film uvrstio ogoljenu verziju klasika Marvina Geja iz 1971. “What’s Going On”.

– Dobro razumem moć muzike u tandemu sa slikama. Setite se sjajne scene u “Malkomu Iksu” – pesma “A Change Is Gonna Come” Sema Kuka kreće u trenutku kada će Malkoma ubiti. Ili setite se scene u filmu “Ljubavna groznica” kada lik koji tumači Vesli Snajps traži svog brata zavisnog od kreka, a ide pesma “Living for the City” Stivija Vondera. Mogao bih dalje da nabrajam…

Saradnjom sa najpopularnijim striming servisom u SAD “Netfliksom” Spajk Li je veoma zadovoljan:

– Ne razumem one koji se opredeljuju samo za bioskope, odnosno samo za striming. Jedno ne isključuje drugo. Mnogi veliki filmski studiji, koji nemaju pristup strimingu, sada posrću. Filmovi koji su bili predviđeni za leto toliko su koštali da oni sada ne mogu nikako da povrate novac niti strimingom niti zaradom u bioskopima. Jer će kapaciteti bioskopa biti ispunjeni samo 20 odsto zbog virusa. Rizik je ogroman – opisuje situaciju reditelj.

Premijeri filma prethodilo je stravično ubistvo Džordža Flojda u Mineapolisu. Najblaže rečeno nepravičan odnos prema Afroamerikancima u SAD jeste nešto na šta Spajk Li tokom čitave svoje karijere pokušava da ukaže i protiv čega se bori. Međutim, svoje filmove, kako objašnjava, ne pravi kao reakciju na novinske priče. Često se prosto desi da njegova ostvarenja nekako ubodu aktuelni trenutak, iako su scenarija pisana mnogo ranije. Novi film je odličan primer za to:

– Prva scena, koju smo snimili u martu 2019. godine, jeste ona koja se dotiče pokreta “Black Lives Matter”, koji je sada pokrenuo proteste u SAD… Pogledajte samo šta se dešava u Londonu. Ljudi ruše statue trgovaca robljem… Protestuje se u Madridu, Barseloni, Kopenhagenu, Južnoj Koreji, Helsinkiju, svuda po Americi…Ovo je pravi pokret – smatra reditelj, ne usuđujući se da prognozira da li je istinska promena konačno pred vratima. Ono u šta je siguran jeste da će nastaviti da stvara relevantna dela:

– Ovo je moj put u životu i neću bežati od njega. Boriću se snagom istine i nastaviti da pričam naše priče!

Reply
Share this

Blic online