Predstava “Čitač” u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i BEO ART produkcije Beograd pobednik je večeras završenog 25. Jugoslovenskog pozorišnog festivala – Festivala “Bez prevoda” u Užicu.

Odluku o ovoj i još osam nagrada – ardaliona užičkog JPF-a doneo je žiri u kome su bili profesor emeritus Svetozar Rapajić, glumica Dragana Varagić i producent mr Janko Ljumović. Jubilarni JPF igrao se pod motom “Vreme straha i podviga”, a na repertoaru se našlo pet predstava.

Pobedničku predstavu po tekstu Bernharda Šlinka, koji je dramatizovao Fedor Šili, na scenu je postavio Boris Liješević koji je proglašen za najboljeg reditelja, a nagradu je zaslužio i za “Čitača” i za “Upotrebu čoveka”, predstavu Novog tvrđava teatra Novi Sad kojom je večeras spuštena zavesa na JPF, a koju je on takođe režirao.

“Čitač” iz Užica nosi još dve nagrade – Mirjana Karanović je najbolja ženska, a Marko Grabež najbolja muška uloga. A “Upotreba čoveka” još tri – Željko Piškorić dobio je ardalion za scenografiju, Marina Sremac za kostim, a Aljoša Đidić za najboljeg glumca.

Jugoslovensko dramsko pozorište, u četvrt veka dugoj istoriji užičkog JPF-a najnagrađivanija teatarska kuća, dobilo je samo jednu nagradu za “Putujuće pozorište Šopalović”. Pripala je Sanji Marković, po oceni žirija najboljem epizodisti. Inače, “Putujuće pozorište Šopalović” gledalište je vrednovalo ocenom 4,95 čime je ponelo nefromalnu nagradu užičke publike.

Specijalni ardalion koji se dodeljuje za neki od elemenata predstave koji nije obuhvaćen prethodnim nagradama pripao je autorskom timu i ansamblu predstave “Radnička hronika” u produkciji Narodnog pozorišta Subotica.

– Predstava propituje mogućnost pobune i sudbinu malog čoveka kroz preciznu i disciplinovanu kolektivnu igru koja kritički posmatra moguće protivrečnosti ove teme – obrazložio je žiri odluku o specijalnom ardalionu.

Reply
Share this

Blic online