Toplo veče 25. juna. Gotovo sat vremena pre početka publika je počela da pristiže i da se smešta u široki, središnji deo partera (sa stolicama na rasklapanje) i na tribine Tašmajdana, nove beogradske teatarske scene koja je zaživela zahvaljujući Covidu 19, zbog kojeg su od početka marta pozorišta zatvorena.

Uz protagoniste poznatog pozorišnog hita “Mama mia”, na svoj način u glavne uloge ugurala se neumoljiva korona, i čuvene mere. Počev od ulaza, gde je bio štand sa maskama i natpisom “ponašajte se odgovorno”, preko poruke glasa sa razglasa: “Poštovana publiko, poštujte mere zaštite, nosite maske i držite fizičku distancu”…

U gledalištu neko s maskom, neko bez nje. Distanca, odokativnom metodom manja od propisane ali relativno prihvatljiva. Dirigent Vesna Šouc izlazi i klanja se sa crnom maskom, imaju je u uobičajenoj belo-zelenkastoj boji i članovi hora i orkestra smešteni u nivou gledališta, ispred izdignute bine.

Da, Letnja scena je više bina nego scena. A razlika nije mala. No, ansambl Pozorišta na Terazijama se žestoko, i uspešno, uhvatio ukoštac sa tom činjenicom. Reklo bi se da je reditelj Jug Radivojević pomalo i intervenisao – scenografski, mizanscenski… prilagođavajući se toj činjenici, kao i zahtevima korone. Dragan Vujić Vujke je glumački zanimljivo, sa stavom, nosio masku, srdačni pozdravi među likovima su neretko bivali dodirom lakta, nežna scena zaljubljenih Sofi i Skaja je za “uvod” imala prskanje ruku alkoholom, pomenula se i “ljubav u doba korone”…

Hvale vrednu glumačku ekipu činili su i Milena Živanović, Jelena Jovičić, Slobodan Stefanović, Žarko Stepanov, Vladan Savić, Ivana Knežević, Dušica Novaković i drugi.

Do 20. jula, koliko je scena otvorena, biće izvedeno 40 pozorišnih naslova iz raznih teatara Beograda i Srbije.

ViDEO: Glumci doneli pozorište baki u stan

Reply
Share this

Blic online