U prostorijama bioskopa Balkan, slikarka Svetlana Ninković održala je perfomans “Tren u tak” u kome je prvu sliku odgurnula nogom, što je izazvalo domino efekat i oborilo čitav niz od 100 slika.

Poruka koju je Svetlana htela da prenese je da mi ništa ne možemo da kontrolišemo, da imamo samo sada i trenutak u kome jesmo i da njega moramo da osvestimo i doživimo.

– Svaki trenutak je trenutak za sebe, neuhvatljiv i neponovljiv, on je samo sada i nikada više. Nažalost, ti trenutci tako brzo prođu, a mi smo često u mislima negde i drugde, nismo sada i ovde i nedoživljavamo taj trenutak svim našim bićem kako bi trebalo. Ideja performansa je upravo da podesti sve nas da osvestimo trenutak u kome jesmo, jer mi imamo samo sada, nemamo ni sutra, ni juče. Da doživimo ono tak, tak tak, koje svaki trenutak nosi sa sobom – rekla je slikarka Svetlana Ninković.

Perfomans je trajao 22 sekunde i neće više biti ponavljan. Desio se u trenutku.

Sve slike koje su bile deo performansa su autorski radovi umetnice, izrađeni u kombinovanoj tehnici akrila i ulja na platnu, formata 90×70.

Svetlana Ninković rođena je 1982. u Beogradu, a diplomirala je 2006. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grafičkom odseku. Članica je udruženja „Likovni krug“. Izlagala je na 20 samostalnih i oko 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na velikom broju likovnih kolonija i susreta.

Reply
Share this

Blic online