Šta nosi budućnost za one koji je dočekaju – pita se Dunja Jocić, autorka plesne predstave čija je premijera večeras u Bitef teatru.

Ova srpsko-holandska koreografkinja govoreći o predstavi, inspiraciji, motivima, napominje da je, zajedno sa umetničkom ekipom, kroz plesni izraz, iz današnje perspektive, preispitivala neke večite teme i dileme.

– Čovečanstvo oduvek pokušava da zagospodari životom i uspori ili sasvim eliminiše smrt. U ovom trenutku razvoja čini nam se da smo nadomak tog cilja. Šta nosi budućnost za one koji je dočekaju? Za sada smo još uvek smrtni, ali to bi moglo da se promeni još za vreme trajanja našeg života. Radimo na tome. Želimo da otkrijemo gde je greška u našem kodu, u programu naših gena. Da li smo pokorili prirodne zakone i prevazišli granice prirode tako što smo je rekonstruisali, projektovali u svojim vizijama, umetničkim delima i naučnim dostignućima? – navodi Dunja Jocić.

Dodaje potom: “Čovek voli život. Oduvek ga je plašilo starenje, protok vremena koji ga približava ponoru konačnosti o kome ne zna ništa. Oduvek su ga užasavali odlasci bližnjih kao podsećanje na njegovu prolaznost. Uspeli smo, kao najsnalažljiviji i najagresivniji oblik života na planeti (koju besvesno uništavamo), da dođemo do sofisticiranih naučnih i tehničkih dostignuća koja nam omogućavaju da drastično promenimo način na koji gledamo na život i smrt. Sve je bliža praktična primena veštačkih organa, od mozga, preko udova, koji će biti daleko dugotrajniji i efikasniji od ovih koje trenutno imamo i koje nam je podarila priroda. Gde su granice prirodnog i veštačkog? Šta dobijamo a šta gubimo? Gde je tu etika, da li nestaje? Da li smo time učinili da ovaj oblik postojanja čoveka (kome smo svedoci) bude samo jedna karika, stepenica ka natčoveku? Ka čoveku-mašini koji nema vremenska i biološka ograničenja kao mi sada? Da li smo mi poslednja generacija homo sapijensa?”

Predstava “Izgubljeni pejzaži”, veli Dunja Jocić, nisu njena prva saradnja sa Bitef Dance kompanijom.

– To je fantastična grupa igrača. Zbog toga mogu sa sigurnošću da primetim šta se nije promenilo u poslednjih nekoliko godina koliko se nisam srela sa ovim predanim ljudima. Iako se zapravo gotovo cela trupa izmenila i sada je mnogo mladih, darovitih plesača, smisao njihove igre i zajednička svest su ostali da lebde iznad Bitef Dance kompanije kao neki dobri duh i to je ogromna vrednost. Ovi mladi ljudi su za mene kao koreografa uzbudljivi, snažnog izraza, širokih shvatanja i delikatnog humora – zaključuje Jocićeva.

U autorskom timu predstave su i Nikola Zavišić – dramaturg, Aleksandar Đokić, koji potpisuje muziku, Slavna Martinović (kostim), Filip Mikić (video produkcija), a izvođači su Ana Ignjatović-Zagorac, Miloš Isailović, Marija Bergam, Branko Cvejić, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Nikola Živković, Milica Bajčetić, Mila Lukić (dete), Dušan Bajčetić (alternacija). Reprize su 17. i 18. oktobra.

Reply
Share this

Blic online