Društvo „Pulski” – Udruženje mađarskih muzeja iz Budimpešte – najznačajnija je organizacija muzejske struke u Mađarskoj, koja je osnovana radi unapređenja njene delatnosti, popularizacije i boljeg društvenog statusa ove grane kulture. Udruženje je od 1999. godine član Mreže evropskih muzejskih organizacija NEMO.

Društvo „Pulski” je 2011. ustanovilo nagradu Izložba godine u cilju podsticanja muzeja na efikasniju, kvalitetniju i savremeniju izložbenu komunikaciju. Zalaže se za afirmaciju najoriginalnijih stalnih ili povremenih izložbenih postavki.

Ove godine su na konkursu mogle učestvovati i prekogranične izložbe s mađarskom tematikom. Stručni žiri je 9. oktobra objavio da je nagrada Izložba godine 2020. u kategoriji postavki s budžetom do dva miliona forinti pripala izložbi “Bilo jednom jedno pozorište” autorâ Ildiko Banči i Tamaša Olaha, u zajedničkoj realizaciji Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada i Muzeja opštine Bačka Topola. Ova postavka je omaž Sreskom mađarskom narodnom pozorištu (koje je delovalo u Bačkoj Topoli od 1949. do 1959. godine) povodom 70-godišnjice od njegovog osnivanja. Otvorena je 27. decembra 2019. u Muzeju opštine Bačka Topola.

Između ostalog, u obrazloženju žirija stoji da je ova izložba kreativnim sredstvima predstavila publici osnivanje, specifičnost i delanje ovog veoma značajnog pozorišta, koje već decenijama živi samo u uspomenama.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Reply
Share this

Blic online