Fejsbuk često prima kritike sa različitih strana, što zbog odbijanja da napravi svoju politiku po pitanju političkih govora, što zbog naizgled beskonačnog niza kršenja privatnosti.

Jedan od najpoznatijih kritičara platforme neočekivano je postao glumac Saša Baron Koen, koji je u novembru rekao da je to “najveća propagandna mašinerija u istoriji”. Snimak njegovog govora na skupu Antidifamacijske lige brzo je postao viralan. Koen se sada ponovo “pobunio” protiv osnivača kalifornijskog giganta Marka Zakerberga.

“Ne dozvoljavamo jednoj osobi da kontroliše vodu za 2,5 milijardi ljudi. Ne dozvoljavamo jednoj osobi da kontroliše struju za 2,5 milijardi ljudi. Zašto onda dozvoljavamo jednom čoveku da kontroliše informacije koje gleda 2,5 milijardi ljudi. Fejsbuk treba da regulišu vlade, a ne da njime vlada car!”, napisao je on 5. februara na Tviteru.

Na Koenov “tvit” ubrzo je reagovao osnivač “Tesle” Ilon Mask, piše portal Techcrunch.com.

“#ObrišiFejsbuk, jadan je”, napisao je on kratko i jasno tokom vikenda.

Mask je poznat po tome što nema dlake na jeziku, a već duže vreme je i sam kritičar Fejsbuka. Nakon što je obrisao stranice svojih kompanija na platformi 2018. Mask je naveo da on “ne voli Fejsbuk”.

“Nervira me. Izvinite”, naveo je on u tvitu.

Mask i Zakerberg u prošlosti su se sukobljavali na polju veštačke inteligencije (AI), nakon što je Mask 2017. rekao da je Zakerbergovo razumevanje budućnosti AI “ograničeno”.

Reply
Share this

Blic online