Bukurešt — Sve veći broj država Evrope i sveta angažuje vojsku za evakuaciju i prihvat ljudi iz Kine povodom epidemije Korona virusa.

Prve zemlje regiona koje se pridružuju tome su Rumunija i Mađarska, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi na tom portalu, u specijalnoj misiji rumunskog Ratnog vazduhoplovstva ove nedelje su transportnim avionom C-27J Spartan sa opremom za medicinsku evakuaciju i odeljkom za izolaciju iz Nemačke u Bukurešt prebačene dve osobe koje su boravile u Kini.

Obe su smeštene u karantin u trajanju od 14 dana.

Prema navodima rumunskih medija, grad Bukurešt odredio je poseban objekat za prihvat i smeštaj osoba u karantinu.

Zgrada na neidentifikovanoj lokaciji predviđena je za smeštaj do sto ljudi.

Mađarska je takođe angažovala ratno vazduhoplovstvo za prevoz svojih građana koji su boravili u ugroženim područjima i formirala specijalnu radnu grupu za borbu protiv korona virusa.

Drugog februara avionom Erbas A319 mađarskog ratnog vazduhoplovstva iz Francuske je u Budimpeštu prebačeno sedam državljana te zemlje.

Taj portal je dodao da su do sada najbrojnije evakuacije iz Kine u Evropu do sada su izvele Francuska, Velika Britanija i Nemačka, a globalno SAD i Japan.

Uloga oružanih snaga varira od države do države: od vazduhoplovne evakuacije, prihvata na zemlji, organizacije karantinskog smeštaja pa do medicinskog nadzora.

Francuska je tako u prvom letu u vazduhoplovnu bazu Istr na jugu zemlje iz Kine prebacila oko 200 francuskih državljana, a putnici su smešteni u karantin u letovalištu u blizini Marselja.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je specijalnim čarter letom 30. januara prebacila iz Kine 150 Britanaca i pedesetak osoba iz drugih delova Evrope, dok Berlin ekstenzivno koristi vojne resurse u vanrednoj situaciji a svoje državljane iz Kine smešta u vojnu bazu Gemershajm kod Štutgarta.

Italija i Turska takodje su angažovale ratno vazduhoplovstvo za evakuaciju svojih državljana, dok je Rusija angažovala vojni transportni avion Il-76 za prebacivanje 144 osoba koje je smestila u odmaralište u sibirskoj oblasti Tjumen, koje takodje obezbedjuje vojska.

“Na globalnom nivou najveći angažman vojske u zbrinjavanju sugradjana iz epicentra epidemije u Kini organizovale su SAD. P entagon je ministarstvu zdravlja za potrebe karantinskog smeštaja stavio na raspolaganje vojne baze širom severnoameričkog kontinenta… Ukupno šest vazduhoplovnih baza koristi se za prihvat evakuisanih i karantin – Marč, Trevis i Miramar u Kaliforniji, Fort Karson u Koloradu i Leklend u Teksasu. Dodatnih 11 vojnih baza u blizini najvećih međunarodnih vazdušnih luka u toj zemlji služiće za potrebe karantinskog smeštaja”, dodaje se u tekstu.

Reply
Share this

B92 Info