Beograd — Dupli mutant je najpre u aprilu detektovan u Sloveniji, pa 28. maja u Mađarskoj, 2. juna u Hrvatskoj, a danas je saopšteno i da je stigao u Severnu Makedoniju.

“Još nismo detektovali indijski soj koronavirusa u Srbiji. Ne mogu da pretpostavljam da li je i kod nas prisutan, budući da je potvrđen i u okruženju Mađarskoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, dok to i ne dokažemo”, kaže dr Tanja Jovanović.

Inače, ona sa timom Medicinskog fakulteta u Beogradu radi sekvenciranje genoma koronavirusa i čiji je tim otkrio zimus i britanski soj kod nas.

Prof. Jovanović ističe da indijski soj jeste zarazniji od dosasdašnji, ali da ima i jedna dobra stvar u priči.

“Jeste zarazniji, jeste da se brže širi, ali još nije definisano da li daje i težu kliničku sliku. U svakom slučaju, vakcina je i kod indijskog soja efikasna u borbi da ne dođe do težih formi bolesti”, rekla je za Kurir prof. Jovanović.

Podsetimo, nova varijanta virusa SARS-CoV-2 zabrinula je naučnike koji su joj zbog dvostruke promene na spajk proteinu odmah dali naziv “dupli mutant”. Suštinski, izmene na S proteinu slične su kao i kod britanskog soja.

Indijski soj korona virusa daje slične simptome kao i ostali sojevi virusa SARS-CoV-2: povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa i ukusa, kašalj, reljefasti jezik poznat još i kao kovid-jezik, beličaste promene na nokatnoj ploči poznate još i kao kovid-nokti, umor, glavobolju…Indijska varijanta koronavirusa B.1.617 pokazuje dve značajne genetske promene u površinskom proteinu: E484Q i L452R. Ove šifre označavaju tačan položaj promene genoma.

Pojedinačne mutacije su poznate već dugo: E484Q je slična varijanti E484K, koja se pojavila u britanskoj, južnoafričkoj i brazilskoj varijanti. A mutacija L452R se već može naći u kalifornijskoj varijanti CAL.20C.

Međutim, u Indiji su se ove dve mutacije pojavile zajedno, zbog čega se često govori o “dvostrukom mutantu”. Ta činjenica ne znači nužno da je varijanta dvostruko zaraznija ili opasnija, to tek treba istražiti, a do sada nema podataka.

U svakom slučaju, “dvostruka mutacija” samo je jedan od razloga katastrofalne situacije na indijskom potkontinentu.

Britanski epidemiolog Nil Ferguson kada se pojavio u Mađarskoj, rekao je da je mogućnost prenosa indijskog soja korona virusa B.1.617.2 možda malo slabija nego što se prvo strahovalo, ali da bi vakcine mogle biti manje efikasne u ograničavanju njegovog širenja.

“Postoji tračak nade na osnovu nedavnih istraživanja da će, iako se čini da ova varijanta i dalje ima značajan rast, možda ipak usporiti “, saopštio za BBC Nil Ferguson, vodeći epidemiolog sa londonskog Imperijal koledža.

Po broju potvrđenih slučajeva infekcije, Indija je na drugom mestu u svetu, posle SAD, a po broju umrlih je treća, posle SAD i Brazila.

U Srbiji je inače, do sada zvanično registrovan, pored običnog korona virusa, i britanski soj. On je detetktovan u januaru kod putnice iz Novog Sada koja je u decembru stigla iz Londona.

Do sada kod nas zvanično nije registrovan nijedan drugi novi soj, pa ni brazilski koji je, takođe, dijagnostikovan u komšiluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Reply
Share this

B92 Info