Predsednik Saveta EU Šarl Mišel danas je izjavio da je Evropska unija spremna da se suprotstavi “agresivnim akcijama Kine i Rusije”.

On je, takođe, ponudio podršku američkom predsedniku DŽou Bajdenu tokom njegove prve evropske turneje.

“Branićemo se od praksi koje predstavljaju bezbednosne pretnje. Peking je sistematski rival, ali i partner. Nastavićemo da se zalažemo za odbranu ljudskih prava u Šinđangu, Hongkongu i bilo gde”, izjavio je Mišel, a preneo Rojters.

Predloženo odricanje prava na intelektualnu svojinu na vakcine protiv kovida 19 i tretmani lečenja nisu “suvo zlato”, rekao je danas predsednik Saveta EU, dodavši da očekuje da će se pričati o ovoj temi na predstojećem Samitu G7 u Velikoj Britaniji od 11. do 13. juna.

“Pitanje intelektualne svojine će najverovatnije biti pokrenuto”, rekao je Mišel na konferenciji uoči samita koji počinje sutra.

On je dodao da odricanje prava na patent na vakcinu “zvuči dobro” i da nije u pitanju “suvo zlato”.

“Sporazum o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine (TRIPS) već nudi fleksibilnost i želimo da se fokusiramo na konkretne predloge, poput promocija dobrovoljnih licenci i urduživanje patenata po obostrano dogovorenim uslovima”, izjavio je Mišel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Reply
Share this

B92 Info