Italijanski opozicioni lidier Mateo Salvini uporedio se sa predsednikom SAD nakon što je Senat izglasao odobrenje tužiocima da pokrenu postupak protiv njega.

Italijanski senat dozvolio je tužiovima da pokrenu suđenje za navodnu otmicu 132 migranata, dok je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova. Sve se dogodilo prošlog jula, dok je čekao da se druge evropske države slože da migrante prime.

U debati pre glasanja u senatu, koji je bivši ministar spoljnih poslova, rekao je da bi bio ponosan da mu se sudi za odbranu granica Italije. Komisija je prošlog meseca glasala za ukidanje njegovog parlamentarnog imuniteta. Senat je u sredu potvrdio – Salvini može da ide na sud.

“Ja, kao Tramp?”, tvitovao je Salvini nakon glasanja italijanskog Senata.

“On ima nešto više milijardi i godina, ali je loša mala navika levice širom sveta da pobedi preko suda. Hoću da kažem da sam ponosan na to što sam učinio i držim glavu visoko. Naš Ustav kaže da je odbrana naše domovine, sveta dužnost građana Italije”, rekao je Salvini, koji bi mogao da se suoči sa kaznom od 15 godina zatvora.

Salvinija su ranije nazivali malim Trampom.

Politička situacija u Italiji daje “vetar u leđa” Salviniju u ovom procesu. Smatra se da proces može potrajati godinama, a poučen iskustvom bivšeg premijera Berluskonija, Salvini zna da čak i ako bude osuđen, to nikako ne označava kraj njegove političke karijere.

#Salvini: Io come Trump? Ha qualche miliardo in più e qualche annetto in più, ma è un vizietto della sinistra, in giro per il mondo, provare a vincere per via giudiziaria. @RadioRadioWeb

— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) February 12, 2020

Reply
Share this

B92 Info