Dragomir Anđelković smatra da uredba koju je doneo predsednik SAD Džo Bajden, ima za cilj da Amerika proba da zamrzne stanje koje je nametnula na Balkanu.

Bajden potpisao: Širi opseg mera na Zapadnom Balkanu – sankcije svima

Ovaj analitičar i istoričar prokomentarisao je odluku kojom se proširuje inicijalna uredba doneta 2001. godine, kao i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija.

“Ona zna da njena moć pada i da su Rusija i Кina sve snažnije, odnosno da se polako reafirmiše kod mnogih država osećanje slobode i da više neće da prihvate američku samovolju. Zato sada pokušavaju da taj proces slabljenja njihove dominacije zakoče tako što prete sankcijama ne samo državama, već i političarima. Tu se prepoznaje mogućnost da se, kao što proganjaju one ’nepodobne’ političare od Belorusije do Latinske Amerike, iste mere primene i na Zapadnom Balkanu prema pojedinicima u političkom i društvenom životu zemalja koje nisu do kraja pokorene. Dakle, ovo je pokušaj zastrašivanja”, uveren je Anđelković, a prenosi Sputnjik.

On kaže da pozivanje na poštovanje Rezolucije 1244 u ovom dokumentu deluje smešno, jer bi onda Amerikanci trebalo sami sebi da uvedu sankcije.

“Oni su prvi koji krše tu rezoluciju priznavanjem lažne kosovske države. Ali naravno, kod njih takve stvari nisu problem i kod njih postoji ogroman raskorak između reči i dela, odnosno dvojni standardi, tako da će slobodnim tumačenjem ispasti da je ono što oni rade reafirmacija Rezolucije 1244, makar je i gazili, a da oni koji se na nju pozivaju u izvornom obliku, kao i na Dejtonski sporazum, time krše međunarodno pravo. Mnogo tu ima praznih reči koje će oni koristiti po potrebi i to je naprosto jedan nasilnički model ponašanja. Nasilnik sve što usvoji koristi samo da bi dalje vršio nasilje i da bi sebe pravdao”, zaključuje Anđelković.

Novom uredbom su obuhvaćeni i Prespanski sporazum iz 2018. godine i Ohridski okvirni sporazum, kao i Međunarodni mehanizam za krivične sudove.

Bajden je ocenio da je situacija na teritoriji bivše Jugoslavije tokom protekle dve decenije složena i uključuje podrivanje posleratnih sporazuma, kao i široko rasprostranjenu korupciju u mnogim institucijama na ovom području, te da „ovakav poredak predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici regiona”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Reply
Share this

B92 Info