Beograd — Republička izborna komisija na današnjoj je sednici donela Zaključak o merama koje će preduzeti na unapređenja izbornog procesa.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević podsetio je da je u cilju unapredjenja izbornog procesa održano više okruglih stolova širom Srbije, gde je stručna javnost aktivno učestvovala, a što je rezultiralo usvojenim Zaključkom.

Planirane mere, između ostalog, predviđaju da domaći i strani posmatrači mogu da prate rad organa za sprovođenje izbornog postupka, od primopredaje izbornog materijala, do utvrđivanja rezultata glasanja.

Takođe, ovim Zaključkom predviđeno je i skeniranje zapisnika biračkog odbora, kao i pravo birača da od RIK-a zahteva informaciju o tome da li je u izvodu iz biračkog spiska evidentiran da je glasao ili ne.

Tokom sednice doneta je i Odluka o organizaciji i sprovođenju obuke za oko 500 instruktora za rad u stalnom sastavu biračkih odbora, kao i Odluka o imenovanju članova Radnog tela RIK za obuke.

Cilj obuka instruktora je da se kroz teorijsko i praktično obučavanje unapredi nivo znanja i veština neophodnih za rad u biračkom odboru, čime će se podići kvalitet rada organizacija za sprovođenje izbora.

Sekretar RIK-a Srđan Smiljanić naglasio je da obuka počinje 9. decembra i da su plan, program, kao i potrebni priručnici kompletirani.

RIK je doneo Odluku o utvrđivanju godišnjeg plana javnih nabavki za 2019. godinu, kao i odluke o pokretanju postupaka javnih nabavki radi obezbeđivanja materijalno-tehničkih sredstava neophodnih za kvalitetno organizovanje izbornog procesa.

Reply
Share this

B92 Info