Američki državni sekretar Majk Pompeo istakao je danas globalnu ulogu SAD i kritikovao Kinu i Rusiju uz poruku da će zapadni ideali i vrednosti preovladati.

Pompeo je u obraćanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da je srećan što su navodi o “smrti” transatlantskog saveza krajnje preterani.

“Zapad pobeđuje i mi pobeđujemo zajedno”, rekao je on odgovarajući na jučerašnju indirektnu kritiku nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera da SAD odbijaju ideju o međunarodnoj zajednici.

“Ali, zemlje koje ne poštuju suverenitet još uvek nam, više od 30 godina od pada Berlinskog zida, prete”, rekao je on, prenosi Rojters.

Pompeo je kazao da Rusija, Iran i Kina destabilizuju međunarodni sistem i da preko sajber aktivnosti pokušavaju da prošire uticaj.

“Huavej i druge kineske tehnološke kompanije su trojanski konj za kineske obaveštajne službe, ruske kampanje dezinformacija pokušavaju da okrenu naše građane jedne protiv drugih, a iranski sajber napadi štete kompjuterskim mrežama na Bliskom istoku”, rekao je Pompeo.

Reply
Share this

B92 Info